Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så kan ekonomin påverkas vid Bidenseger

Läkemedelsbolag och oljebolag kan tillhöra förlorarna vid en Bidenseger.
Men ekonomiprofessor Robert Sicina tror ändå att marknaden kommer att vara ganska nöjd med ett maktskifte i USA.
Ekonomi • Publicerad 5 november 2020
Dyrare priser på varor kan vänta konsumenter i USA under ett eventuellt Bidenstyre, tror en amerikansk professor. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Den turbulenta rösträkningen skakade marknaderna, men Wall Street summerade ändå handelsdagen på plus, dagen efter valet i USA.

– Jag är överraskad över att marknaden var så snäll. Man brukar säga att marknaderna ogillar osäkerhet, säger Robert Sicina, professor vid Kogod School of Buisness vid American University.

Samarbeten framför "deals"

Annons

Det lutar åt en Bidenseger och ett maktskifte kommer att innebära förändringar, tror Sicina. Då Trump är en man som gillar tydliga "deals", är Biden mer av en koalitionsbyggare, enligt honom.

– Biden kommer att ta tid på sig att bygga samarbeten och det är vad som krävs för att få saker gjorda, säger han.

Mer regleringar är att vänta vid en Bidenseger, speciellt inom miljöområdet. Han väntas också satsa på att bygga vidare på Obamacare och försöka pressa ner priserna på sjukvård och läkemedel.

Sicina tror också att ett eventuellt Bidenstyre snabbare kommer att minska spridningen av coronavirus i USA.

– Och när vaccinet är klart kommer vi så småningom att återgå till någon form av ny normalitet, som marknaden kommer att se som positivt.

Fler jobb – färre klappar

När det gäller internationell handel tror Robert Sicina att ett Bidenstyre kommer att sätta press på Kina när det gäller varumärkesskydd och immateriella rättigheter. Däremot tror han inte att det kommer att vara samma fokus på att minska det amerikanska handelsunderskottet.

Något som Sicina däremot tror kommer att fortsätta under ett Bidenstyre är fokus på att skydda amerikanska jobb, på bekostnad av frihandel, genom att försöka förhindra att jobben flyttar till låglöneländer.

– Jag tycker att det är hälsosamt (med frihandel), och att utmaningen är att utbilda och omplacera arbetsstyrkan till att utföra andra arbetsuppgifter, vilket är positivt för ekonomin. Men jag tror att Biden ser annorlunda på det, säger han.

Resultatet på några års sikt blir stigande konsumentpriser och därmed färre "presenter under julgranen" för amerikaner.

Statsskulden ett frågetecken

Sicina är också tveksam kring USA:s statsskuld, som han väntar sig fortsätter att stiga under ett eventuellt Bidenstyre. Det kommer så småningom att innebära problem. Men det är också möjligt att status quo fortsätter och att Bidens planerade skattehöjningar kan bekosta hans infrastruktursatsningar.

– Långsiktigt ser jag ett återvändande till goda tillväxtnivåer, med USA-mått, på mellan 2 och 3 procent, antagligen inte mycket mer, säger Robert Sicina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons