Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så gör kommunerna när familjer inte kan betala

Många barnfamiljer har det tufft ekonomiskt just nu. Men bara ett fåtal kommuner har blivit mer generösa när familjer har svårt att betala exempelvis förskoleavgiften, visar en enkät från TT.
– Det är det minsta vi kan bidra med, säger Kristian Johansson, ekonomichef i Marks kommun.
Samhälle • Publicerad 10 juni 2023
Endast ett fåtal kommuner har infört generösare riktlinjer för de som har svårt att betala kommunala avgifter till följd av det ekonomiska läget, visar en enkät från TT.Foto: Gorm Kallestad/TT
Kommunernas svar på TT:s enkät.Foto: Johan Hallnäs
Kristian Johansson, ekonomichef i Marks kommun.Foto: Mikael Jägare

I Marks kommun i Västra Götaland har ett 30-tal personer sedan i slutet av januari fått skjuta upp eller dela upp betalningen av kommunala fakturor.

Detta efter ett politiskt beslut i början av året i syfte att lindra effekterna av det tuffa ekonomiska läget.

Annons

– Det ger i alla fall en frist, säger Kristian Johansson i Marks kommun.

– Det kanske inte bara är förskoleavgiften man har det tufft med, det kan vara hyra på lägenheten eller räntor på lån. Det här skapar ett visst andrum, att man kan planera sin tillvaro. Det är det minsta vi kan bidra med för dem som har det allra tuffast.

15-tal kommuner mer generösa

TT:s enkät skickades ut till alla landets 290 kommuner och har besvarats av 162 av dem – vilket motsvarar 56 procent.

Ett 15-tal av de svarande kommunerna uppger att de har infört generösare riktlinjer för betalning av kommunala fakturor med anledning av det ekonomiska läget. Många av kommunerna erbjöd dock redan tidigare hjälp för den som har svårt att betala kommunala avgifter, visar enkäten.

Nästan samtliga kommuner (92 procent) erbjuder avbetalningsplaner för barnfamiljer som har svårt att betala exempelvis förskoleavgift eller fritidsavgift. Två av tre kommuner erbjuder familjer att skjuta på betalningen.

Samtidigt kan en obetald förskoleavgift eller fritidsavgift hamna hos Kronofogden i knappt en av tre av de svarande kommunerna.

Har inte skickat ut påminnelser

Även i Staffanstorps kommun i Skåne har generösare riktlinjer införts efter ett politiskt beslut i december förra året.

Kommunen har sett en liten ökning av personer som har svårt att betala exempelvis förskoleavgiften. Men det rör sig om ett fåtal personer, enligt Krister Åkesson, utbildningschef inom Staffanstorps kommun.

Redan innan kunde föräldrar som tog kontakt med utbildningsförvaltningen få skjuta på betalningen i en eller två månader.

– Den stora skillnaden i vårt fall är att vi inte har skickat några påminnelser under perioden december till april. Det är först nu vi har skickat påminnelser. Så de har haft ännu längre tid på sig att betala, säger Krister Åkesson.

Fakta: Ekonomiskt utsatta barn

År 2021 hade drygt 161 000 barn i Sverige låg inkomststandard. Det innebär att familjens inkomster är lägre än de nödvändiga utgifterna.

Andelen barn med låg inkomststandard varierar mellan olika län. 2021 var andelen lägst i Norrbottens län, drygt 4 procent, och högst i Södermanlands län, drygt 10 procent.

Källa: SCB

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons