Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så blir Sveriges nya kriminalpolitik

Visitationszoner, anonyma vittnen och vistelseförbud.
De fyra högerpartierna har kommit överens om flera åtgärder som ska ingå i den tillträdande regeringens kriminalpolitik.
Huvudfokus ligger alltjämt på gängbrottslighet.
Politik • Publicerad 14 oktober 2022
Högerpartierna vill bland annat se anonyma vittnen.
Högerpartierna vill bland annat se anonyma vittnen.Foto: Tim Aro/TT

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna presenterade på fredagen sin överenskommelse, där förslag på ny kriminalpolitik ingår.

Partierna betonar "mönsterbrytande åtgärder" för att få bukt med gängbrottsligheten.

Annons

– Vi har fokus på gäng, på unga brottslingar och på ett ökat föräldraansvar. Kriminalvården expanderas kraftigt och vi öppnar för att hyra anstaltsplatser i andra länder. Återfall i brott ska straffas hårdare. Tullen får brottsbekämpande uppgifter och vi kriminaliserar utförsel av stöldgods, sade Jimmie Åkesson (SD) vid den pressträff partierna gemensamt höll.

Partiernas förslag på kriminalpolitiska åtgärder presenterades en dryg månad efter valet – och efter veckor av förhandlingar. Bland annat har Liberalerna tidigare motsatt sig anonyma vittnen och visitationszoner, åtgärder som nu ingår i de gemensamma förslagen.

Vill utvisa gängkriminella

Bland annat vill partierna utreda möjligheten till att utvisa gängkriminella – som inte har svenskt medborgarskap – utan dom. Partierna betonar att en sådan lag redan finns för brottslighet som klassas som "systemhotande", men att den lagen nu även ska kunna täcka gängkriminalitet.

Partierna vill även införa så kallade visitationszoner i särskilda geografiska områden. I dessa zoner ska polisen ges utökade befogenheter till att söka efter vapen på människor och i fordon. Visitationszonerna ska vara tidsbegränsade.

Den tillträdande regeringen vill även införa möjligheten till vistelseförbud, enligt vad partierna kallar för "dansk modell". Det innebär att dömda ska kunna förbjudas att vistas i särskilda geografiska områden i upp till tio år efter avtjänat fängelsestraff.

Anonyma vittnen

Bland andra förslag från partierna finns dubbla straff för gängkriminella, anonyma vittnen vid rättegångar, avskaffad straffrabatt för den som fyllt 18 år samt kriminalisering av deltagande i kriminella gäng. För att kunna genomföra den sistnämnda punkten kommer partierna att verka för en grundlagsändring.

Partierna har även kommit överens om att se över lagstiftningen med syfte att skärpa straffen för vålds- och sexualbrott.

Fakta: Urval av partiernas förslag

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har tillsammans kommit överens om ett antal åtgärder och utredningar på kriminalområdet. Nedan följer ett urval av punkterna:

Dubbla straff för gängkriminella.

Visitationszoner.

Anonyma vittnen.

Kriminalisering av deltagande i kriminella gäng.

Vistelseförbud.

Förändrad sekretesslagstiftning.

Obligatorisk häktning i fler fall.

Översyn av straffrabatt.

Ny brottspåföljd för unga.

Skärpta straff för vålds- och sexualbrott.

Stärkt straffrättsligt skydd för poliser.

Se över praxis för fängelsestraff.

Hårdare straff för återfall i brott.

Stärkt rätt till nödvärn.

Utreda att hyra anstaltsplatser utomlands.

Utreda ett nationellt tiggeriförbud.

Källa: Tidöavtalet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons