Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

"S tapp till SD avgjorde valet"

Socialdemokraterna tappade åtta procent av sina väljare till SD. Det avgjorde sannolikt valet, enligt statsvetaren Sören Holmberg.
SD är nu nära att bli största parti både bland arbetare och företagare.
Politik • Publicerad 13 september 2022
Foto: Johan Nilsson/TT
Sören Holmberg, valexpert och statsvetare vid Göteborgs universitet. Arkivbild.
Sören Holmberg, valexpert och statsvetare vid Göteborgs universitet. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Arbetet med att få fram en ny regering pågår för fullt efter söndagens riksdagsval. Fortfarande är det fördel till Ulf Kristerssons lag med ett mandat.

Enligt SVT:s stora vallokalsundersökning, som omfattar över 11 000 personer, bytte åtta procent av de socialdemokratiska väljarna till Sverigedemokraterna – något som fick stor betydelse.

Annons

– Eftersom socialdemokratin är det största partiet handlar det om tusentals väljare, vilket blir en stor vinst för SD i antal personer. Att en så stor andel går över till SD kan som enskild faktor förklara hela omsvängningen vi har nu, säger Sören Holmberg, statsvetare och professor emeritus vid Göteborgs universitet.

Växer brett

Bara fyra procent av SD-väljarna bytte till S.

– Netto blir det en stor förlust i socialdemokratins väljarströmmar och en viktig orsak till att SD nu är ett 20-procents parti i Sverige, säger Holmberg.

Vilka faktorer som styrde väljarna från S till SD är oklart. Men det var fler män än kvinnor som bytte.

Vidare växer Sverigedemokraterna bland såväl arbetare som företagare. S är fortfarande största parti bland arbetare med 32 procent, men SD ligger inte långt efter med 29 procent.

Bland företagare var det 26 procent som röstade på M, mot 24 procent på SD.

– Det är väldigt unikt att ett parti lyckas växa på båda de här sidorna, eftersom de vanligtvis utgör den klassiska motsättningen i Sverige. Lite gammaldags uttryckt "arbetarklassen mot kapitalet" – SD växer i bägge, säger Holmberg.

Viktigt "draglok"

SD har även den högsta andelen väljare som är arbetslösa eller sjukskrivna. Samtidigt placerar sig partiets väljare till höger i sina politiska åsikter.

– Det är personer som är väldigt beroende av välfärdssystemen, så det är lite anmärkningsvärt att de har så stark tendens att rösta på SD istället för S, säger Holmberg.

Jimmie Åkesson är viktig för SD-väljarna. 48 procent uppger att han var mycket betydelsefull för deras val. Tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldt nådde 45 procent under sina glansdagar.

Annons

– Jimmie Åkesson har nu rekordet i våra mätningar som Sveriges mest framgångsrika draglok, säger Holmberg.

Ingen önskeregering

Det är samtidigt få svenska väljare som kommer att få sin önskeregering.

– Den regering vi eventuellt får om några dagar är inte med på topp-tio. En M-KD-regering kommer på fjortonde plats med stöd av 2,1 procent av väljarna, säger Holmberg.

Sammanräknat är det fler som uppger att de vill ha en regering med Magdalena Andersson (46 procent) jämfört med en med Ulf Kristersson (33 procent). 21 procent ville ha en regering med någon form av kombination av partier från båda sidor.

Årets valundersökning visar på rekordstora skillnader mellan kvinnor och män. Medan mer än var tredje kvinna röstade på S, röstade var fjärde man på SD.

Både M och SD gick bra bland unga väljare. Bland män 18-30 år har de båda partierna egen majoritet.

– Det påminner om 1991. Då var det en stor högervåg bland de yngsta väljarna, väldigt många röstade på Ny demokrati. Agendan kan också spela in, migrations- och integrationsfrågor rankas ofta högt bland unga människor, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Fakta: Om SVT:s vallokalsundersökning

Vallokalsundersökningen har genomförts sedan 1991.

Över 11 000 personer har fått svara på en enkät med 61 frågor.

Undersökningen har genomförts vid 105 vallokaler på valdagen och vid 55 lokaler för förtidsröstning.

Källa: SVT

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons