Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

S oroligt för "urvattnat demokrativillkor"

Socialdemokraterna befarar att regeringen vikt sig för Sverigedemokraterna i sitt förslag till nytt mediestöd.
– Det är viktigt att förslaget innehåller ett demokrativillkor som har bäring och inte är urvattnat, säger partiets kulturpolitiska talesperson Lawen Redar till TT.
Ekonomi • Publicerad 14 juni 2023
Socialdemokraternas Lawen Redar har reagerat på regeringens ändringar i förslaget om nytt mediestöd. Arkivbild.
Socialdemokraternas Lawen Redar har reagerat på regeringens ändringar i förslaget om nytt mediestöd. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) uppger att regeringens proposition ligger nära den utredning om ett nytt mediestöd som tillsattes av den tidigare S-ledda regeringen.

Men bland annat har en formulering gällande förslagets demokrativillkor ändrats. Det nya stödet ska kunna stoppas till ett nyhetsmedium som "väsentligen verkar mot de värderingar som nämns i regeringsformen", sade Liljestrand på en pressträff på onsdagen.

Oro över ordvalet

Annons

Lawen Redar och Socialdemokraterna känner en oro över ordvalet.

– Jag kan bara konstatera att den överenskommelsen som fanns i samband med utredningen inte kommer att vara det som läggs fram i propositionen. Jag tror återigen att Sverigedemokraterna haft ett inflytande i hur formuleringen ska se ut, säger hon.

I utredningens förslag används det skarpare "inte står i strid med".

– Kulturministern sade "väsentligen" och det reagerar jag på. Det är ett urvattnat demokrativillkor i relation till det som utredningsförslaget innehåller, säger Lawen Redar.

Hennes kritik handlar om att demokrativillkoret kan urholkas med syfte att högerextrema alternativmedier ska kunna få ta del av stödet.

– I en svensk kontext kanske man tycker att det är långt ifrån tillvaron att det ska finnas kanaler som vill öppna och få mediestöd för att driva propaganda och desinformation. Men i den här tiden tycker jag att man ska ta det på stort allvar, säger Redar.

"Stödjer inriktningen"

Miljöpartiets Amanda Lind, tidigare kulturministern som tillsatte utredningen, säger att partiet "stödjer inriktningen för det nya mediestödet", men att det finns en oro för detaljerna och att besluten om stöd inte kommer att gå att överklaga

"Vi är oroliga över att regeringen inte har lyssnat på remissinstanserna när det gäller att värna stödet till de rikstäckande små och medelstora tidningar som har stor betydelse för mediemångfalden", säger Lind i en skriftlig kommentar.

"Vi ser också behov av att regeringen skjuter till ytterligare budgetmedel, både för att säkra mediemångfalden samt för att övergången mellan nuvarande och framtida system ska fungera."

Det nya mediestödet kommer att innehålla en övergångsperiod på fem år. Socialdemokraterna vill se en utvärdering efter tre år.

Fakta: Nytt demokrativillkor

Det nya mediestödet föreslås innehålla ett demokrativillkor som ska uppfyllas av de medier som söker stöd.

I utredningen som lades fram i fjol var detta formulerat i rapportens paragraf 5:

"Mediestöd får lämnas för allmänna nyhetsmedier som 1. har en publicistisk verksamhet som inte står i strid med grunderna för det demokratiska styrelseskicket samt respekten för alla människors lika värde och den enskilda människans frihet, integritet och värdighet."

Exakt hur ordalydelsen ändrats kommer att framgå när regeringens proposition presenteras på tisdag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons