Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

S och MP överens om migrationsförslag

Regeringskrisen är avvärjd för stunden. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har enats om att skicka ut Migrationskommitténs alla förslag på remiss.
Men Miljöpartiet har fått igenom flera nya förslag, bland annat lättnader i den så kallade gymnasielagen.
Politik • Publicerad 7 oktober 2020
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens om hur de ska hantera Migrationskommitténs förslag.
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens om hur de ska hantera Migrationskommitténs förslag.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Fram till nu har regeringen inte bara varit djupt oenig om den framtida migrationspolitiken, utan också om huruvida hela eller bara delar av förslagen ska skickas på remiss, vilket är ett första steg för att förslagen ska kunna bli lag.

S stod bakom samtliga Migrationskommitténs 26 förslag medan MP bara ställde sig bakom tre.

Annons

På en pressträff på onsdagen meddelade migrationsminister Morgan Johansson (S) och klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) att regeringspartierna enats om att alla förslag ska skickas på remiss, däribland att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel, något som MP skarpt ogillar.

Barn och ensamkommande

Men MP har fått igenom några tilläggsförslag som framför allt rör barn och ensamkommande, och som gör att partiet säger sig vara tillräckligt nöjt. Även om en källa i partiet säger till TT att man räknar med nya förhandlingar när remissvaren kommit in och lagtexten ska tas fram.

Ett av tilläggsförslagen handlar om lättnader i försörjningskravet för att få permanent uppehållstillstånd i det så kallade gymnasieregelverket. För att någon ska få stanna i dag efter gymnasiestudierna måste personen inom sex månader hitta ett jobb som varar i minst två år. Med coronapandemin har det blivit väldigt svårt och nu föreslås att man ska få tolv månader på sig att hitta ett jobb, som bara behöver vara i ett år.

– Det är en orimlig situation i dag, det tror jag de flesta förstår, säger Isabella Lövin.

Särskilt ömmande skäl

Ett annat förslag är att någon som har varit mycket länge i Sverige med tillfälligt uppehållstillstånd, men där skyddsbehovet inte längre finns kvar, ändå ska kunna få stanna. Morgan Johansson talar om personer som kan ha varit här fem till tio år, är väl etablerade och har jobb.

– Det kan vara orimligt att då köra ut hela familjen. Det måste finnas en ventil där man kan ta hänsyn till enskilda fall. Men det måste fortfarande vara särskilt ömmande omständigheter, säger Morgan Johansson.

Ett annat förslag är att det ska bli lättare att stanna för unga som har tillfälligt uppehållstillstånd, men inte har hunnit söka om permanent uppehållstillstånd före 18-årsdagen.

– I dag finns det en överhängande risk att man utvisas efter 18-årsdagen. Det här gör det lättare för barn att stanna, säger Isabella Lövin.

Alla riksdagens partier satt i Migrationskommittén och tanken var att ta fram en ny framtida migrationspolitik med brett stöd. Men detta misslyckades. Kommittén fick i stället lägga fram en rad förslag som stöds av olika majoriteter i riksdagen.

Tror inte på M-stöd

Morgan Johansson räknar dock med att förslagen som nu skickas på remiss kan få stöd i riksdagen när de väl kommer dit.

Annons

TT: Tror du att M kommer att stödja det?

– Moderaterna visade i somras att de egentligen inte vill göra upp utan de vill ha kvar det här som en oppositionspunkt att driva kritik mot regeringen. Det hade inte nästan spelat någon roll vilka förslag vi hade lagt, då hade de bara flyttat sig ännu längre högerut, säger Johansson.

TT: Vad betyder reglerna för antalet uppehållstillstånd och asylsökande?

– Ingenting skulle jag vilja säga, om vi talar om effekterna för hur många som skulle söka sig till Sverige betyder inte de här förändringarna någonting. Nu har vi det lägsta antalet asylsökande på 20 år och det här regelverket ligger på en sådan nivå att det inte sticker ut gentemot övriga EU, säger han.

Regeringen siktar på att kunna lägga fram en proposition om migrationspolitiken i vår. Den tillfälliga lagen löper ut den 20 juli nästa år.

Fakta: Migrationskommitténs förslag

De som beviljas skydd ska få tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel.

Bara kvotflyktingar ska beviljas permanenta uppehållstillstånd (PUT) vid första beslutet.

De som får skydd som flykting ska få uppehållstillstånd för tre år. Det kan förlängas med två år

Om vissa krav uppfylls kan PUT beviljas efter tidigast tre år.

Alternativt skyddsbehövande ska få uppehållstillstånd för 13 månader. Det kan förlängas med två år.

Om vissa krav uppfylls kan PUT beviljas efter tidigast tre år och en månad.

Vandels-, försörjnings, språk- och samhällskunskapskrav ska ställas för PUT. Möjlighet att göra undantag från kraven ska finnas.

Flyktingar och alternativt skyddsbehövande ska ha rätt till familjeåterförening.

Undantag från försörjningskrav görs om ansökan lämnas in inom tre månader efter att skydd beviljats.

Möjlighet finns att få uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons