Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svantesson kallar till sig matjättarna

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallar till sig matjättarna efter den senaste inflationssiffran.
– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan.
Politik • Publicerad 15 mars 2023
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Svantesson tänker kalla till sig matjättarna så snart som möjligt i skuggan av SCB:s senaste siffra om att matpriserna, inräknat alkoholfria drycker som kaffe och läsk, stigit med 21 procent det senaste året.

– Livsmedel är det som mest bidrar till den ökande inflationen. Därför kommer jag nu att kalla till mig de tre stora aktörerna för att föra en diskussion med dem om hur vi kan hålla nere priserna, säger Svantesson.

"Det är oacceptabelt"

Annons

Livsmedelsmarknaden domineras av ICA, Axfood och Coop där ICA har en marknadsandel på runt 50 procent.

– Mitt budskap blir: hur kan vi hålla nere priserna, hur ska prisutvecklingen dämpas och föra samtal och försäkra mig om att inget av de här bolagen passar på att höja priserna i det här läget, säger finansministern.

– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan.

Socialdemokraterna har begärt en särskild debatt i riksdagen om prisrusningen och pressen det ger på hushållens ekonomi. Att regeringen nu bjuder matjättarna till möte är välkommet.

"Det är bara att välkomna Elisabeth Svantesson till verkligheten. Det här har vi socialdemokrater krävt sedan tidigare", säger S ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg i en skriftlig kommentar.

Populistiskt förslag

Finansministerns möte kommer inte att handla om ett pristak på livsmedel eller om en frivillig överenskommelse om prisreglering, något som Vänsterpartiet krävt.

– Det är i grunden ett ganska populistiskt förslag som inte fungerar i praktiken, säger Svantesson.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar tror att många kommer att fråga sig vad syftet då är.

– Har man inget syfte med det här mötet då är det bara ett spel för galleriet. Det här är en regering som saknar krisinsikt, som inte förstår att Sveriges familjer nu har det mycket svårt.

En matkasse i Sverige har ökat mer i pris än vad den gjort i de nordiska grannländerna. Inflationstakten i Sverige uppgick också i februari till 12,0 procent, vilket kan jämföras med 6,3 procent i Norge och 7,6 i Danmark.

Granskar marknaden

Annons

TT: Du har sagt under några månader att ditt viktigaste uppdrag som finansminister är att bekämpa inflationen. Hur tycker du att det går?

– Regeringen bidrar med den ekonomiska politiken genom att inte elda på inflationen. Men många parter måste göra sin del, Riksbanken gör sin del, vi gör vår del, men företag i sina branscher måste göra sin del, säger Elisabeth Svantesson.

Konkurrensverket granskar nu den svenska oligopolmarknaden med tre dominerande aktörer – som både är underleverantörer, äger fabriker och matbutiker.

– Överallt där vi har för få aktörer så riskerar det att bli högre priser. Ju bättre konkurrens vi har på en marknad desto bättre är det för konsumenterna – så även i det här fallet, säger Svantesson.

Men hon vill inte uttala sig om det behövs reformer.

– Jag vill gärna se vad de kommer fram till innan jag säger att politiken ska agera.

Konkurrensverket har dock i en rapport från 2018 redan slagit fast att det finns förutsättningar för en minskad koncentration på dagligvarumarknaden.

Nooshi Dadgostar hävdar att marknaden fungerar mycket illa och skulle vilja se större konkurrens.

– Det finns ingen fri prisbildning på den här marknaden utan det är några få som bestämmer priserna helt själva. Det här är livsmedelsaktörer som nu passar på att höja sina priser trots att de underliggande kostnaderna inte är så höga.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons