Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

S kräver analys av Schengenutvidgning

Socialdemokraterna kräver att regeringen låter analysera konsekvensen av att släppa in Bulgarien och Rumänien i Schengen.
Politik • Publicerad 15 november 2022
Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

EU-länderna siktar på att i december ta beslut om att släppa in Bulgarien, Rumänien och Kroatien i gränskontrollsamarbetet Schengen.

Den svenska regeringen har i riksdagens justitieutskott föreslagit att Sverige ska säga ja. Men både S och Sverigedemokraterna (SD) säger nej, rapporterade DN nyligen.

Annons

Därmed finns ingen majoritet för regeringens linje.

Nu säger Shekarabi till TT att S kräver att regeringen så snabbt som möjligt låter alla berörda myndigheter analysera konsekvenserna av att släppa in Bulgarien och Rumänien i Schengen.

Enligt honom finns bara analyser gjorda av EU, inga svenska.

– Vi efterlyser analyser av hur en anslutning av Rumänien och Bulgarien påverkar Sveriges inre säkerhet och vårt arbete för att förebygga och bekämpa brott, säger Shekarabi.

– Vi kommer inte att vara öppna för ett göra nytt ställningstagande utan att alla de här aktörernas konsekvensanalyser inhämtats.

EU-kommissionen väntas på onsdagen lägga fram ett förslag om att släppa in Rumänien och Bulgarien. Det skulle innebära att passkontrollerna mellan dem och övriga Schengenländer slopas.

– För vår del är den här sakfrågan stor. Det innebär att med alla de utmaningar vi redan nu har med Schengensamarbetet så ska ytterligare två länder anslutas, säger Shekarabi.

– Det är länder mot vilka det funnits berättigad EU-kritik gällande god förvaltning, korruption och organiserad brottslighet.

Enighet krävs i EU för att utvidga Schengen. Även i Nederländerna finns en parlamentarisk majoritet mot att släppa in Bulgarien och Rumänien.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons