Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

S: Frånvaroregister ska stävja hedersbrott

Socialdemokraterna vill införa ett nationellt frånvaroregister i skolan. Syftet: Att snabbare kunna upptäcka hedersrelaterat våld och förtryck.
Politik • Publicerad 3 september 2022
Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.Foto: Jessica Gow/TT

– Skolans roll är avgörande i att upptäcka och förebygga våldet, sade jämställdhetsminister Eva Nordmark vid en pressträff tillsammans med justitieminister Morgan Johansson på lördagen.

Skolorna ska kunna luta sig mot en nationell definition av vad ogiltig frånvaro på grund av hedersförtryck är, och S vill därför att Skolverket tar fram en sådan definition. Detta, kopplat till ett nationellt frånvaroregister för skolan, ska underlätta insatser så att elever kan fullfölja sin skolplikt.

Annons

– Skolorna följer upp och håller koll på frånvaron redan i dag, men vi vill kunna kartlägga hur det ser ut i hela landet, så att vi får ett bättre kunskapsunderlag, säger Eva Nordmark.

Med ett register kan utsatta elever följas, oavsett bostadsort, enligt Nordmark.

– Det är ett problem att barn är frånvarande från skolan på grund av hedersrelaterat våld och förtryck. Det är också ett problem att barn kan flyttas mellan olika skolor och olika kommuner. Med ett nationellt register kan man följa barnen och stötta dem, säger Eva Nordmark.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons