Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

S: Extrainkalla utskott och inför elakut

Socialdemokraterna vill att riksdagens finansutskott extrainkallas den här veckan för att besluta om en så kallad elräkningsakut.
Politik • Publicerad 10 januari 2023
Mikael Damberg (S), vice ordförande i riksdagens finansutskott. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

– I dag (tisdag) har vi kontaktat finansutskottets ordförande och sagt att vi förväntar oss ett möte där frågan kan prövas och avgöras, säger Mikael Damberg (S), vice ordförande i utskottet.

Många hushåll får vänta till slutet på februari på ett elprisstöd, framhåller han, och de i norra Sverige får inte pengar förrän någon gång i vår.

Annons

Under tiden vill S att människor ska kunna skjuta upp eller delbetala sina elräkningar genom att staten utfärdar kreditgarantier för elbolagen.

– Många företag och hushåll måste betala elräkningar nu och de kommande månaderna. Det är nu man behöver stöd och hjälp från staten, säger Damberg.

Regeringen har inte avfärdat en "elräkningsakut" men lyft fram att det finns administrativa oklarheter och problem med hur man ska utforma avgifterna för statliga kreditgarantier.

Finansutskottets ordförande, Edward Riedl (M), sade i förra veckan att det är betydligt svårare än man kanske tror.

– Vi tänker inte från vår sida skapa förväntningar och förhoppningar som sedan inte går att infria.

Enligt schemat sammanträder finansutskottet på tisdag nästa vecka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons