Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

S, C och MP tar över rodret i Region Stockholm

Efter 16 år i opposition tar Socialdemokraterna plats i Region Stockholms ledning. Vid sin sida i det som beskrivs som en mittenkoalition har de C och MP.
Politik • Publicerad 14 oktober 2022
Aida Hadzialic (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Region Stockholm. Arkivbild.
Aida Hadzialic (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Region Stockholm. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Aida Hadzialic (S), partiets gruppledare i Region Stockholm, kallar det "ett historiskt maktskifte", men understryker att det sker i ett tufft ekonomiskt läge.

Hon utlovar ett paradigmskifte inom sjukvården:

Annons

– Sjukvården i Region Stockholm ska utvecklas för att bli mer behovsstyrd. Var du bor ska inte avgöra vilken vård du får, säger Hadzialic vid en pressträff.

Men det ska ske utan skattehöjningar och därför krävs omprioriteringar.

– Vi måste peka ut en riktning där vi minskar andelen byråkrater, vågar göra upp med växande konsultnotor och bryta den ohållbara kostnadsutvecklingen i vårdvalsmarknaderna.

Öka läkartäthet

Vårdcentralerna ska förstärkas och där är målet att på sikt öka läkartätheten så att det finns en läkare på 1 100 patienter, medan en läkare i dag ansvarar för mer än 2 000 patienter.

– Jag är väldigt glad över att vi kan presentera en historisk satsning på vårdcentralerna och den nära vården, som navet i sjukvården, där alla har en fast läkare, säger Gustav Hemming, gruppledare för Centerpartiet i Region Stockholm.

Mer pengar utlovas också till regionens akutsjukhus, där väntetiden på akutmottagningarna ska kortas.

De tre partierna ska också genomföra satsningar på kollektivtrafiken och ska bland annat utreda om det ska byggas en ny tunnelbanelinje till Bromma flygplats. Det ska bli billigare för pensionärer, barn, unga och studenter att åka kollektivt.

Klimatneutralt

– Stockholmsregionen ska bli världens första klimatneutrala storstadsregion och då måste fler kunna resa hållbart och välja kollektivtrafiken, säger Anton Fendert, Miljöpartiet.

Tillsammans har de tre partierna bara 65 av 149 mandat i regionfullmäktige, men det nya styret kommer att få stöd av Vänsterpartiet, berättar oppositionsråd Anna Sehlin (V) under en egen pressträff.

– Vänsterpartiet och styret har kommit överens om 44 punkter, politiska reformer som är viktiga för Vänsterpartiet. Vi har ett samarbetsavtal med styret där de finns med. Det är det som gör att Vänsterpartiet väljer att stötta styret, säger hon.

Annons

Fakta: Mandatfördelning Region Stockholm

Totalt finns 149 mandat i Stockholms regionfullmäktige. Så här är de fördelade:

Moderaterna: 31

Centerpartiet: 9

Liberalerna: 9

Kristdemokraterna: 10

Socialdemokraterna: 50

Vänsterpartiet: 18

Miljöpartiet: 6

Sverigedemokraterna: 16

Källa: Valmyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons