Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Expert: Rysslands reaktion mest intressant

Det mest intressanta efter branden på Kertjbron till Krim är vad Rysslands reaktion blir, anser Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap.
Ukrainakriget • Publicerad 8 oktober 2022
En brand har brutit ut på Kertjbron som förbinder det annekterade Krim med Ryssland. Bilden är tagen av den ryska statsstyrda nyhetsbyrån Tass.
En brand har brutit ut på Kertjbron som förbinder det annekterade Krim med Ryssland. Bilden är tagen av den ryska statsstyrda nyhetsbyrån Tass.Foto: Foto: Alyona Popava/Tass/TT

En brand har brutit ut på Kertjbron, som Putin låtit bygga, och som förbinder det annekterade Krim med Ryssland.

Branden bröt ut strax efter klockan 6 lokal tid på lördagen. Enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria, som hänvisar till landets anti-terrorkommitté, sprängdes en lastbil på bron som i sin tur antände bränsletankar på ett närliggande tåg.

Annons

Ilmari Käihkö som är docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan säger att en bomb är ett möjligt scenario och att det andra alternativet är en missilattack.

– Problemet är dock avståndet och frågan är om Ukraina har vapensystem som har tillräckligt lång räckvidd. Det är möjligt att de har det men det återstår att se.

Vad mer?

Han säger att det är ett problem för Ryssland om det skulle visa sig att Ukraina ligger bakom en eventuell attack mot bron.

– Det är intressant att höra hur de ryska myndigheterna resonerar här. Om de säger att det är Ukraina som ligger bakom så måste de göra något. Frågan är vad mer de kan göra. De har trappat upp attackerna mot ukrainska civila och civil infrastruktur men finns det något mer?, säger Ilmari Käihkö.

Rysslandsexperten Martin Kragh som är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI) säger till TT att det mycket väl kan vara Ukraina som lyckats attackera bron med exempelvis raketbeskjutning.

– Det jag ser nu är att man från officiellt ryskt håll insisterar på att det kan vara någon typ av bilbomb. Men den uppfattningen kommer säkert att ifrågasättas när det kommer fram mer information, säger Martin Kragh.

Strategiskt mål

Han säger att Kertjbron till Krim är en viktig symbol som byggdes efter Rysslands annektering av Krim 2014.

– Kostnaderna var astronomiska och Putins vänner fick kontrakt för att bygga bron som skulle förbinda Krim med det ryska fastlandet.

Martin Kragh säger att bron dels använts av ryssar och Krimbor för att ta sig fram och tillbaka, men att den också använts av den ryska militären för att kunna attackera Ukraina.

– Bron är dels ett strategiskt militärt mål och dels en politisk symbol.

Annons

Enligt Ilmari Käihkö har de ryska styrkornas försörjning byggt på den järnvägsförbindelse som går över bron.

– De är väldigt beroende av järnvägen och det här är den bästa kopplingen mellan Ryssland och södra Ukraina, säger han.

Det är ännu oklart hur förstörd bron blivit, men oavsett är den inte helt avgörande för de ryska trupperna.

– Det kanske inte blir katastrofalt för rysk logistik. Ryssland kan ändå fortsätta försörja sina styrkor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons