Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rysslands tillbakadragande: "Stort bakslag"

Ryska styrkor har beordrats att lämna den strategiskt viktiga staden Cherson i södra Ukraina. En militär och symbolisk förlust för Ryssland, enligt experter.
Ukraina • Publicerad 9 november 2022
Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Arkivbild.
Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan. Arkivbild.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Den ryska reträtten i Cherson är symboliskt viktig, framhåller Jonsson. Det är den enda regionhuvudstad Ryssland erövrat sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes i februari.

– Det här är ett område som Ryssland verkligen har försökt att försvara. Till exempel flyttade man dit fler trupper i somras och man har försökt svara på Ukrainas motoffensiv, säger han.

Annons

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant som undervisar i militärstrategi vid Försvarshögskolan, talar även han om ett stort ryskt nederlag. Dels militärt, då Ryssland nu definitivt inte kan avancera längs med Svartahavskusten mot Odessa, dels politiskt.

– Jag tror att det här kommer att leda till stort jubel i Ukraina och en hel del ifrågasättande i Moskva. Framför allt om varför man inte för kriget hårdare. Hökarna lär bli besvikna, säger Paasikivi.

Ryska problem

De ryska styrkorna har under en längre tid haft problem på den västra sidan av Dnepr i Cherson, enligt Oscar Jonsson.

– Ukraina har sedan i somras beskjutit de ryska positionerna på djupet, vilket har gjort det svårare för Ryssland att ha sina trupper där.

Vändningen försvårar hur man i Ryssland politiskt kan försvara kriget, menar Jonsson. Han hänvisar till den stora och impopulära massmobiliseringen som Ryssland genomfört och landet är dessutom i desperat behov av att uppvisa vinster – men i stället går man och förlorar den enda regionhuvudstaden man lyckats erövra.

"Naturlig barriär"

En reträtt till andra sidan floden innebär att Ryssland tappar ett viktigt fotfäste om man skulle försöka påbörja en ny offensiv i framtiden. Detta eftersom det är så svårt att korsa floden, enligt Jonsson.

– Det kommer bli en ganska naturlig barriär mellan de två sidorna. Ryssland kommer att skifta fler styrkor till södra och östra Ukraina.

Paasikivi säger att den ryska planen nu är att etablera en försvarslinje på Dneprs andra strand, i sydostlig riktning från staden Cherson.

– Jag tror att Ryssland vill försöka hålla den försvarslinjen stabil under vintern, så att västländerna ska tröttna och tvinga Ukraina till förhandlingsbordet. Vilket jag tror är osannolikt.

Kostsam reträtt

En rysk reträtt under beskjutning kan bli kostsam, säger Paasikivi. Inte minst med tanke på att Ukraina kan nå hela flodsträckningen med artilleri.

Annons

– Det blir en väldigt svår manöver för ryssarna.

Om fronten stabiliserar sig kan det också frigöra ukrainska styrkor för andra motoffensiver, enligt Paasikivi.

Han avfärdar ryska påståenden om att Ukraina planerar att spränga den närbelägna dammen Kachovka och översvämma delar av regionen.

– Så vitt jag kan se är det tydligt att ryssarna har störst nytta av det, av en rad olika skäl. Framför allt för att det försvårar en ukrainsk framryckning. Här skulle det inte bli någon tydlig militär vinst för Ukraina att göra det, säger Paasikivi.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig geografisk placering i Ukraina för staden Cherson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons