Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland ville ha hemlig FN-omröstning

Måndagens ryska attacker mot ukrainska städer präglade första dagen av ett möte i FN:s generalförsamling, där man ska ta ställning till en resolution om rysk annektering av ukrainska områden.
Ryssland har, utan framgång, försökt få igenom en hemlig omröstning.
Ukraina • Publicerad 11 oktober 2022
Räddningsarbetare i Kiev i Ukraina efter måndagens attacker.
Räddningsarbetare i Kiev i Ukraina efter måndagens attacker.Foto: Roman Hrytsyna/AP/TT

På måndagen attackerade Ryssland flera städer över hela Ukraina. Minst 14 personer rapporteras ha dödats och omkring 100 skadats.

Samma dag samlades även FN:s generalförsamling för att diskutera Rysslands olagliga annektering av de ockuperade ukrainska regionerna Cherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja.

Annons

Under mötet – som pågår under flera dagar – ska FN:s 193 medlemsländer ta ställning till en resolution som håller på att förberedas om annekteringen, efter det att Ryssland i förra veckan lade in sitt veto i säkerhetsrådet mot ett fördömande.

FN-sittningen var planerad redan före måndagens attacker, men många länder tog tillfället i akt att fördöma händelserna.

Tidigast på onsdag väntas omröstningen. Ryssland krävde en sluten omröstning – ett ovanligt förslag som röstades ned.

Den ukrainske FN-ambassadören Serhij Kyslytsia kallade under mötet Ryssland för en "terroriststat".

– Ryssland har ännu en gång bevisat att det är en terroriststat som måste hejdas på starkast möjliga sätt, säger Kyslytsia.

Den ryske FN-ambassadören Vasilij Nebenzia tog inte upp måndagens attacker i sitt anförande, men försvarade däremot Rysslands annekteringar:

– Vi klandras när vi försöker skydda våra bröder och systrar i östra Ukraina, sade han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons