Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland utvisar 45 polska diplomater

Ryssland utvisar 45 polska diplomater, meddelar landets utrikesdepartement.
Ryssland • Publicerad 8 april 2022
En man håller upp den ukrainska flaggan och den polska flaggan framför en byggnad i P0lens huvudstad Warszawa som hyser ryska diplomater. På fredagen kom beskedet att Ryssland utvisar 45 polska diplomater. Arkivbild.
En man håller upp den ukrainska flaggan och den polska flaggan framför en byggnad i P0lens huvudstad Warszawa som hyser ryska diplomater. På fredagen kom beskedet att Ryssland utvisar 45 polska diplomater. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Beskedet är väntat, och är ett svar på Polens utvisning av samma antal ryska diplomater – som anklagades för spionage – den 23 mars.

Det ryska utrikesdepartementet meddelar att totalt 45 personer vid ambassaden i Moskva, samt vid de polska konsulaten i S:t Petersburg, Irkutsk och Kaliningrad förklaras "persona non grata" (icke önskvärda) som "ett svar på Polens fientliga handlingar".

Annons

De utvisade ska ha lämnat Ryssland senast den 13 april.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax utvisar Moskva också två bulgariska diplomater.

Från Finland kommer beskedet på fredagen att två ryska diplomater utvisas.

"Beslutet har fattats i enlighet med liknande besked från andra EU-länder", meddelar president Sauli Niinistös kansli i ett uttalande.

Ytterligare en rysk diplomat i Finland kommer inte få sitt visum förlängt.

Även Japan har under fredagen meddelat att åtta ryska diplomater kommer att få lämna landet.

Beskeden kommer i ett sammanhang där en stor del av omvärlden uttrycker en tilltagande vrede över ryska styrkors dödande av civila ukrainare. Under veckan utvisat sammanlagt nästan 200 ryska diplomater med hänvisning till spioneri eller för "frågor som rör den nationella säkerheten".

Rättad: I en tidigare version angavs fel avsändare till Finlands beslut att utvisa ryska diplomater.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons