Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryssland uppges försöka stoppa dansk FN-chef

Danmark • Publicerad 8 januari 2023
Inger Andersen är chef för FN:s miljöprogram UNEP. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

FN:s generalsekreterare António Guterres vill ge förnyat förtroende för danskan Inger Andersen, som leder FN:s miljöprogram UNEP. Men planerna på att förlänga mandatet med fyra nya år har stött på rysk patrull, rapporterar Ritzau.

Motståndet uppges vara ett försök att underminera västländer som har fördömt Rysslands invasion av Ukraina.

Annons

Rysslands FN-representation skriver i ett uttalande till Financial Times att chefsposten bör vigas åt en "uppriktig medlare", något Andersen inte anses vara.

Danskan anklagas av den ryska representationen i stället för att främja västerländska "och i synnerhet europeiska" miljöprioriteringar.

I oktober publicerade UNEP, på den ukrainska regeringens begäran, en rapport om krigets påverkan på miljön. Där beskrivs förödande konsekvenser till följd av Rysslands invasion.

För att lyckas stoppa utnämningen måste Ryssland, i en eventuell omröstning i FN:s generalförsamling, samla stöd från minst hälften av de 193 medlemsländerna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons