Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryssland stryper diesel- och bensinexport

Ekonomi • Publicerad 21 september 2023
Tillfälligt strypta diesel- och bensinleveranser från Ryssland. Arkivbild
Tillfälligt strypta diesel- och bensinleveranser från Ryssland. ArkivbildFoto: Michael Probst AP/TT

Rysslands regering har beslutat att tillfälligt begränsa exporten av diesel och bensin. Syftet är enligt regeringen att stabilisera den inhemska bränslemarknaden.

"Tillfälliga restriktioner kommer hjälpa att försörja bränslemarknaden, vilket i sin tur kommer att dra ned priserna för konsumenter", skriver den ryska regeringens pressavdelning i ett uttalande på meddelandetjänsten Telegram.

Annons

Ryssland ska under september ha exporterat genomsnittligen 63 000 ton diesel per dag, enligt uppgifter till Bloomberg. Sedan början av året har det varit förbud från EU-håll om import av raffinerade oljeprodukter som just diesel från Ryssland.

Dagens besked har dock fått terminspriset på diesel för leverans i oktober att stiga tydligt på världsmarknaden.

Snabbt stigande priser på bensin och diesel har blivit en het fråga i Ryssland och bidrar till att trycka upp inflationen i landet.

Sedan årsskiftet har priserna på bensin och diesel i Ryssland stigit med 9,4 procent, medan inflationen ligger på 4 procent, enligt den statliga ryska statistikbyrån.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons