Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland stoppar elleveranser till Finland

Ryssland kommer från och med lördagen att stoppa sina elleveranser till Finland. Beskedet kommer efter att Finland meddelat att landet utan dröjsmål måste ansöka om ett Natomedlemskap.
Nato • Publicerad 13 maj 2022
Rysk el till Finland stoppas från natten till lördagen. Arkivbild.
Rysk el till Finland stoppas från natten till lördagen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Uppgiften om de uteblivna elleveranserna kommer från elleverantören RAO Nordic, som är ett dotterbolag till det ryska elbolaget Inter RAO. Stoppet kommer att ske 01 natten mot lördagen, enligt bolaget.

Enligt RAO Nordic har man inte möjlighet att betala för el importerad från Ryssland, men man hoppas att "situationen snart förbättras".

Annons

"Situationen är exceptionell och inträffar för första gången under 20 år av handel", skriver RAO Nordic enligt nyhetsbyrån AFP.

"Tillgången inte hotad"

Den finländska nätverksleverantören Fingrid skriver dock i ett pressmeddelande att tillgången till el i Finland inte är hotad.

Enligt Fingrid har Finland på senare tid importerat cirka tio procent av totalförbrukningen från Ryssland. Det ryska bortfallet ska kompenseras med ökad import från Sverige, samt med ökad inhemsk produktion.

Till 2023 kommer Finland att vara självförsörjande på el, uppger bolaget.

Det är oklart vad som egentligen ligger bakom leveransstoppet, enligt Fingrids vd Reima Päivinen.

I torsdags kom Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin med beskedet att landet omedelbart måste ansöka om ett Natomedlemskap. Beskedet var väntat.

Kreml svarade med att ett finländskt Natomedlemskap hotar Ryssland, och att det kommer att leda till "militärtekniska" och andra åtgärder från Rysslands sida.

Hot om gasstopp

Enligt uppgifter i veckan till tidningen Ilta-Lehti har högt uppsatta politiker i Finland också tagit emot hot om att Ryssland under fredagen kan stänga av gasleveranserna. Detta skulle orsaka stora problem för finländsk industri och livsmedelsproduktion, enligt tidningen.

Ett möjligt scenario är att gasen stoppas den 23 maj, då gasräkningen förfaller till betalning. Partiledarna samt riksdagsgrupperna har informerats om olika scenarion, bekräftade Ville Tavio, gruppledare för Sannfinländarna.

– Vi har förberett oss, och det är troligt att det kan ske, sade Tavio till tidningen.

Annons

Rättad: I en tidigare version angavs fel dag för när Finland tillkännagav att man skyndsamt bör ansöka om ett Natomedlemskap.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons