Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryssland släcker tysk mediekanal

Ryssland stoppar det tyska mediebolaget Deutsche Welle (DW) från att sända i landet.
Ryssland • Publicerad 3 februari 2022
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Bild från januari i år.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Bild från januari i år.Foto: AP/TT

Det tyska statliga bolaget förklaras vara "utländsk agent", dess Moskvakontor stängs och samtliga journalister får sina arbetstillstånd indragna, uppger det ryska utrikesdepartementet.

"Absurt", säger DW:s chef Peter Limbourg om beslutet i bolagets egna tv-kanal.

Annons

– De ryska åtgärderna går inte att ta förstå och är en total överreaktion, säger han och lägger till att beslutet bara kommer att få kanalen att öka sin bevakning.

– Även om vi till slut tvingas stänga kommer det inte att påverka rapporteringen negativt, tvärtom kommer vi att öka den betydligt.

Den ryska åtgärden är ett svar på att Tyskland i onsdags stoppade ryska statskontrollerade RT:s tyskspråkiga tv-kanal RT DE från att sända i landet eftersom den "saknar nödvändiga sändningstillstånd".

Kanalen har hänvisat till ett serbiskt sändningstillstånd som man anser ska gälla även i Tyskland, vilket avvisas och från tysk sida heter det att beslutet om DW "inte åp något sätt" kan liknas vid RT DE:s stopp.

– Jag vädjar till Ryssland att inte utnyttja RT:s licensproblem i politiska syften, säger kulturminister Claudia Roth.

Det tyska beslutet följde på flera månaders spänningar mellan Tyskland och Ryssland kopplat till RT:s tyska verksamhet. I september blockerade Youtube två tyskspråkiga RT-kanaler med hänvisning till desinformation kopplad till covid-19.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons