Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland: Sabotörer gripna – planerade mord

Ryska säkerhetstjänsten FSB säger sig ha gripit medlemmar i ett ukrainskt nätverk som uppges ha planerat flera attacker på ockuperade Krimhalvön, rapporterar ryska medier.
Ukraina • Publicerad 3 maj 2023
Enligt uppgifterna från den ryska säkerhetstjänsten FSB ska det ha funnits planer på att döda Sergej Aksionov, av Ryssland tillsatt guvernör på Krimhalvön. Arkivbild.
Enligt uppgifterna från den ryska säkerhetstjänsten FSB ska det ha funnits planer på att döda Sergej Aksionov, av Ryssland tillsatt guvernör på Krimhalvön. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Enligt FSB var nätverket en del av den ukrainska militära underrättelsetjänsten och planerade mord på rysktillsatta ledare. Bland annat uppges de ha riktat in sig på Moskvas utsedde guvernör Sergej Aksionov på Krimhalvön, som Ryssland i strid med folkrätten annekterade 2014.

"Det råder inga tvivel om att de som beordrade dessa brott befinner sig i Kiev", skriver Aksionov på meddelandetjänsten Telegram.

Annons

Enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass ska nätverket också ha varit inblandat i att transportera sprängmedel och explosiva anordningar från Bulgarien till Ryssland. Bombdelar ska enligt uppgifterna ha smugglats in i Ryssland från Bulgarien via Turkiet och Georgien.

De sju gripna är medborgare i Ryssland, Ukraina samt Bulgarien, enligt säkerhetstjänsten, vars uppgifter inte har bekräftats av oberoende part.

Enligt FSB stod samma nätverk bakom sabotage mot den ryska järnvägen i februari.

Den senaste tiden har det flera gånger förekommit uppgifter om attacker mot ryska intressen, attacker som Ryssland anklagat Ukraina för och som FSB kallat "sabotage".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons