Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland misstänks ha kränkt Finlands luftrum

Finland/Ryssland • Publicerad 4 maj 2022
Finland försvarsminister Antti Kaikkonen utesluter inte att en misstänkt kränkning av finländskt luftrum har ett samband med en internationell militärövnng. Arkivbild.
Finland försvarsminister Antti Kaikkonen utesluter inte att en misstänkt kränkning av finländskt luftrum har ett samband med en internationell militärövnng. Arkivbild.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

En rysk helikopter misstänks ha kränkt Finlands luftrum på onsdagsförmiddagen. Helikoptern är av typ Mi-17 rapporterar Svenska Yle.

Försvarsminister Antti Kaikkonen säger att det inte går att utesluta att händelsen har ett samband med en internationell militärövning som pågår i Finland med deltagare från Storbritannien, USA, Lettland och Estland.

Annons

Det är andra gången i år som Ryssland tros ha kränkt det finländska luftrummet.

Finland och Sverige kommer inom kort fatta beslut om länderna ska ansöka om Natomedlemskap, något som fått Ryssland att höja tonläget mot dem.

I fredags kränktes svenskt luftrum söder om Blekinge av ett ryskt militärplan. Svenska jaktplan gick upp och mötte planet, som även var inne i danskt luftrum.

Den 2 mars kränkte fyra ryska stridsflygplan svenskt luftrum i närheten av Gotland.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons