Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland till USA: Stoppa "fientliga" flyg

Rysslands ambassadör i USA, Anatolij Antonov, uppmanar USA att upphöra med "fientliga" överflygningar nära den ryska gränsen.
Ryssland • Publicerad 15 mars 2023
Rysslands ambassadör i USA, Anatolij Antonov.
Rysslands ambassadör i USA, Anatolij Antonov.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Fjärrstyrt förarlöst flygplan som kan användas för spaning, kommunikation eller attacker mot markmål.
Fjärrstyrt förarlöst flygplan som kan användas för spaning, kommunikation eller attacker mot markmål.Foto: Johan Hallnäs/TT

"Vi betraktar alla åtgärder med användning av amerikanska vapen som öppet fientliga", skriver Antonov på Telegram.

Uttalandet kommer sedan en amerikansk drönare under tisdagen störtat i Svarta havet efter en krock med ett ryskt attackplan.

Annons

Även USA:s försvarsminister Lloyd Austin kommenterade händelsen under inledningen till det digitala möte i den så kallade Ramstein-gruppen – Kontaktgruppen för Ukrainas försvar – som hålls under onsdagen.

– Den här farliga händelsen ingår i ett mönster av riskabelt och aggressivt beteende av ryska piloter i internationellt luftrum. Låt det inte råda någon tvekan om att USA kommer fortsätta att flyga och operera på de platser där internationell lag tillåter detta. Det åligger Ryssland att operera sina flygplan på ett säkert och professionellt sätt, säger Austin.

"Vill höja insatserna"

Ukraina ser händelsen som ett tecken på att Ryssland vill höja insatserna i konflikten.

"Incidenten med den amerikanska MQ-9 Reaper-drönaren – framprovocerad av Ryssland över Svarta havet – är Putins sätt att signalera att han är redo att blanda in fler i konflikten", skriver Oleksij Danilov vid Ukrainas nationella säkerhetsråd på sociala medier.

USA meddelar att man har sett till att drönaren inte hamnar i fel händer, rapporterar CNN.

– Utan att gå in på för mycket detaljer kan jag säga att vi har vidtagit åtgärder för att se till att våra tillgångar skyddas med hänsyn till den specifika drönaren. Det är amerikansk egendom och vi vill självklart inte att någon annan får tag på den, säger John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

På rutinuppdrag

Drönaren, en MQ-9 Reaper, var enligt USA:s militär ute på rutinuppdrag över internationellt vatten när konfrontationen inträffade.

Modellen MQ-9 Reaper fjärrstyrs av två personer, är 11 meter lång och har ett vingspann på 22 meter. Enligt USA:s militär används den främst för att samla underrättelseinformation, men har också kapacitet att utföra precisionsattacker mot mål. Drönaren kan förses med upp till 16 Hellfire-robotar.

USA:s drönare i Svarta havs-området används enbart till övervakning. Diskussioner i fjol om att sända äldre Reaper-drönare till Ukraina, föll på oro över riskerna med att skicka känslig teknologi och få dem nedskjutna, rapporterar The Guardian.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons