Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland kallade upp svenska diplomater

Rysslands utrikesdepartement har kallat upp diplomater från Sverige, Danmark och Tyskland med anledning av ”incidenterna” vid Nord Stream-ledningarna.
Nord Stream • Publicerad 13 oktober 2022
Vasilijkatedralen vid Röda torget i Moskva. Arkivbild.
Vasilijkatedralen vid Röda torget i Moskva. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT

Ryssland erkänner inte "pseudoresultaten" från den utredning av Nord Stream-läckorna som Ryssland nekats insyn i, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria. Därför kallades de svenska, danska och tyska ambassadörerna i Moskva upp till ryska UD, enligt Ria.

Den svenska ambassaden i Moskva var i förra veckan på ett möte vid Rysslands utrikesdepartement, uppger svenska UD.

Annons

"Vid det mötet överlämnade den ryska sidan en kopia på det brev som Rysslands premiärminister Misjustin hade tillskrivit statsminister Andersson om Nord Stream", skriver pressjouren vid svenska UD i en skriftlig kommentar till TT.

Den svenska ambassaden i Moskva har inte mottagit någon kallelse på torsdagen, understryker pressjouren.

Rysslands premiärminister Michail Misjustin begärde i ett brev till Magdalena Andersson (S) den 5 oktober att ryska myndigheter och den ryska gasjätten Gazprom ska få insyn i utredningen av Nord Stream-läckorna. Enligt ryska UD har ett officiellt svar på brevet uteblivit.

"Brevet bereds fortfarande inom Regeringskansliet", skriver pressjouren vid svenska UD.

Magdalena Andersson sade till TT i veckan att Sveriges regering inte kan tillmötesgå det ryska kravet.

– I Sverige råder förundersökningssekretess i våra förundersökningar och det gäller naturligtvis också i det här fallet, sade den avgående statsministern.

Rättad: Tidigare förekom en felaktig uppgift om när ryska UD kallade upp ambassadörerna i Moskva.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till den 26 september. Den 27 september upptäcktes att Nord Stream 1 också läckte. Dagen efter meddelades ytterligare läckage.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag, men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen.

Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig under förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons