Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryssland i fokus när Indien möter Norden

Ukraina, klimatkris och digitalisering.
Det saknas knappast samtalsämnen när Indiens premiärminister Narendra Modi möter nordiska ledare i Köpenhamn i dag.
Högst upp på agendan lär dock Indiens goda relation med Ryssland stå.
Indien/Norden • Publicerad 4 maj 2022
Danmarks Mette Frederiksen tar emot Narendra Modi i Köpenhamn under tisdagen.
Danmarks Mette Frederiksen tar emot Narendra Modi i Köpenhamn under tisdagen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix/AP

När stora delar av världen inför sanktioner och handelstopp gör Indien tvärtom. Den geopolitiska stormakten har ökat sina ryska oljeimporter och valde dessutom att lägga ner sin röst när FN:s säkerhetsråd skulle rösta för att kräva rysk reträtt från Ukraina tidigare i våras.

Indiens balansgång har fått en del att höja på ögonbrynen. Samtidigt är stormaktens relation till väst god.

Annons

Ett nytt försvarssamarbete med Storbritannien planeras, något premiärminister Boris Johnson nyligen meddelade.

Premiärminister Modi välkomnade dessutom EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till Delhi förra veckan – ett besök som syftade till att fördjupa relationen mellan EU och Indien.

Nu är det dags att möta Norden.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen står som värd och under onsdagen möter Narendra Modi Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S), liksom regeringschefer från Norge, Island och Finland.

Värdlandet Danmark passar på att kräva mer handling från indisk sida när det gäller att stoppa Rysslands krig i Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

– Jag hoppas att Indien ska påverka Ryssland i denna diskussion, sade statsminister Mette Frederiksen (S) under en gemensam presskonferens som hölls efter Modis ankomst på tisdagen.

Indiens svar?

– Vi vädjar om en ögonblicklig vapenvila i Ukraina och att dialog och diplomati ska lösa problemet, sade premiärminister Narendra Modi på samma presskonferens kort därpå.

Fakta: Indo-nordiska toppmötet

Indiens premiärminister Narendra Modi besöker Danmark som en del av en Europaturné. Danmarks statsminister Mette Frederiksen kommer att vara värd för besöket den 3–4 maj.

Tillställningen beskrivs som ett indo-nordiskt toppmöte där även regeringschefer från Sverige, Norge, Island och Finland deltar. Modi kommer även att besöka drottning Margrethe och det danska kronprinsparet.

På agendan står att diskutera klimatkrisen och hur man kan minska beroendet av fossila bränslen.

Kriget i Ukraina kommer också att diskuteras. Mette Frederiksen säger i ett pressmeddelande om besöket att hon vill göra det tydligt var EU står i frågan om den ryska invasionen av Ukraina.

Källa: Danska statsdepartementet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons