Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryssland anklagas för cyberattack i Montenegro

I Montenegro ligger flera av landets webbplatser nere. Landet kämpar mot en massiv cyberattack som pågått i runt tre veckor – och som Ryssland anklagas för.
Montenegro • Publicerad 12 september 2022
Montenegros försvarsminister Rasko Konjevic.
Montenegros försvarsminister Rasko Konjevic.Foto: Risto Bozovic/AP/TT

Cyberattacken beskrivs som den längsta och mest intensiva i Nato-landets senaste historia. Den började runt den 20 augusti och har lamslagit statliga informationswebbplatser.

– Vi har ställts inför allvarliga utmaningar relaterade till cyberattacken i runt 20 dagar, säger Montenegros försvarsminister Rasko Konjevic.

Annons

Försvarsministern säger att hela det statliga systemet fungerar på en ganska restriktiv nivå.

Regeringstjänstemän uppmanas av cyberexperter att vara offline av säkerhetsskäl. Experter från flera olika länder försöker även återställa regeringens datorsystem och hitta bevis för vem som ligger bakom attacken.

Myndigheter i Montenegro har skyllt den på Ryssland.

– I sådana attacker är det ofta organisationer som maskerar statliga underrättelsetjänster, säger försvarsminister Konjevic.

Han tillägger dock att informationen som är relaterad till Nato skyddas på "ett speciellt sätt" medan andra eventuella läckor undersöks.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons