Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryssland anklagar väst för hjälp vid Krimattack

Ryssland anklagar västländer för att ha understött Ukrainas attack mot den ryska Svartahavsflottans högkvarter i Sevastopol på Krimhalvön.
Ukraina • Publicerad 27 september 2023
Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova. Arkivbild.
Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova. Arkivbild.Foto: Alexander Nemenov/Pool via AP/TT

Det ryska utspelet kommer från utrikesdepartementet i Moskva och rör fredagens robotattacker mot en av de viktigare militära baserna i det ryska invasionskriget i Ukraina.

– Det råder ingen tvekan om att attacken planerades i förväg med hjälp av västländers underrättelsetjänst, Natosatelliter och underrättelseflygplan. . ., säger ryska UD:s talesperson Maria Zacharova.

Anklagar väst

Annons

Moskva har vid upprepade tillfällen anklagat västländer för att vara direkt involverade i det ukrainska försvaret av landets territorium i det ryska invasionskriget, och främst då pekat ut USA, Storbritannien och militäralliansen Nato.

Obekräftade uppgifter gör gällande att brittiska robotar av typ Storm shadow användes i angreppet mot rysk militär i Sevastopol.

Det brittiska försvarsdepartementet valde att inte kommentera det ryska utspelet, eller bekräfta uppgifterna om att det brittiska robotsystemet används, rapporterar AFP.

På pressmötet i Moskva skärpte Zacharova tonen:

– (Robotarna) användes efter råd från amerikanska och brittiska underrättelsetjänster och i nära samarbeta med dessa.

Oklart om dödsfall

Ukraina har hävdat att 34 ryska officerare, bland dem befälhavaren Viktor Solokov, dödades i attacken. Moskva har inte kommenterat uppgifterna, men valde att publicera ett möte med ryska befälhavare, där Solokov syntes på bild.

Zacharovs kommentar gjordes dagen efter det att Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev sagt att ukrainskt användande av bland annat amerikanska Abramsstridsvagnar skulle innebära att Nato hamnar närmare en direkt involvering i striderna. Medvedev är vice ordförande det ryska säkerhetsrådet, och utspelet gjordes under ett besök vid den ryska frontlinjen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons