Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryskt utfall efter uttalande om stridsflyg

Den ryska irritationen är stor mot Frankrikes president Emmanuel Macron efter att han tidigare i veckan sagt att det inte är uteslutet att skicka stridsflygplan till Ukraina.
– Förlåt mig, men det här är absurt, säger Maria Zacharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement.
Ukraina • Publicerad 1 februari 2023
Maria Zacharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement, kallar Macrons uttalande om stridsflygplan till Ukraina för "absurt". Arkivbild.Foto: Rysslands utrikesdepartement via AP/TT

I måndags fick president Macron en fråga om möjligheten för franskt flygstöd till Ukraina och svarade att "ingenting är uteslutet i princip". Han sade också att vapnen inte skulle vara "upptrappande" utan bara skulle användas för att stärka motståndet snarare än att riktas in på själva Ryssland.

– Är den franska presidenten verkligen säker på att om vapen, tunga vapen och flygplan skickas till Kievregimen för att genomföra stridsinsatser, att det inte skulle leda till en eskalering av situationen? säger Maria Zacharova.

Annons

– Jag vägrar att tro att en vuxen människa styrs av en sådan logik.

Ukraina vill ha plan

Enligt Ukrainas ledning toppar avancerade stridsflygplan, som till exempel modellen F-16, nu listan över önskade vapen. I måndags meddelade USA:s president Joe Biden att landet inte kommer att skicka F-16 till Ukraina, men dagen efter sade presidenten att han kommer att tala med sin ukrainske motsvarighet Volodymyr Zelenskyj om den senaste efterfrågan av avancerade vapen.

Tysklands ekonomiminister och biträdande förbundskansler Robert Habeck har uttalat sig mot en tysk leverans av stridsflygplan, rapporterar The Guardian.

"Skillnad stridsvagnar och stridsflygplan"

Habeck stöttade tidigt leverans av de tysktillverkade Leopard-stridsvagnarna till Ukraina, men sade i tisdags kväll att "det är en skillnad mellan stridsvagnar och stridsflygplan". Enligt ministern skulle en leverans "troligtvis" vara ett steg för långt för de västerländska allierade.

Ukrainas ambassadör i Tyskland, Oleksij Makejev, säger att Ukraina inte uttalat någon efterfrågan till Tyskland om leverans av stridsflyg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons