Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryskt fartyg stoppat efter miljonkrav

Danska myndigheter beslagtog i måndags ett ryskt forskningsfartyg utanför jylländska Skagen. Bakom ingripandet finns ett miljonkrav från Kanada.
Danmark • Publicerad 5 november 2021

Skeppet ägs av ett statligt ryskt forskningsinstitut, men hyrdes för några år sedan av ett kanadensiskt kryssningsbolag. Sommaren 2018 gick fartyget på grund, vilket ledde till att en kryssning fick ställas in, rapporterar TV2 Nord.

Ansvaret för grundstötningen låg på den ryska besättningen, anser det kanadensiska bolaget, som sedan en tid tillbaka har krävt ersättning om motsvarande omkring 40 miljoner kronor.

Annons

Den ryska ägaren har inte betalat och en förvaltningsdomstol i Hjørring kräver att det ställs en säkerhet för hela beloppet, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Under torsdagen kunde man på olika sjötrafiksajter se ett ryskt militärfartyg i närheten av det beslagtagna fartyget, vilket väckte uppmärksamhet. Det danska försvaret tillbakavisade att ett sådant fartyg befann sig i området utanför Skagens hamn, och försvarsforskare uppger för danska medier att det mycket väl kan ha varit någon som medvetet mixtrat med den så kallade AIS-positioneringen för att luras.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons