Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryskt ambassadbygge stoppas

Ryssland kommer inte att få bygga en ny ambassad i närheten av Australiens parlament, har Australiens parlament beslutat. Regeringen hänvisar till att ett bygge skulle innebära en risk för den nationella säkerheten.
Australien • Publicerad 15 juni 2023
Australiens parlament i Canberra. Arkivbild.Foto: Gustav Sjöholm/TT

– Regeringen har fått tydliga säkerhetsrekommendationer gällande den risk som ny rysk närvaro innebär så nära parlamentsbyggnaden, säger premiärminister Anthony Albanese vid en pressträff.

Regeringen lade fram sitt lagförslag om att stoppa Ryssland från att hyra marken i fråga. Eftersom även oppositionen stödde förslaget klubbades det på torsdagen snabbt av de båda kamrarna.

Annons

– Vi agerar snabbt för att försäkra oss om att den här hyrda marken inte blir en formell diplomatisk närvaro, säger Albanese.

Frågan handlar enligt honom inte om de diplomatiska relationerna mellan länderna i sig, som kommer att vara oförändrade. Ryssland har i dag sin ambassad i Canberra en bit bort.

– Det här handlar om den specifika risken med den här platsen, och det är därför vi agerar, säger Albanese.

Ambassadbygget har varit en utdragen historia. Ryssland fick tillstånd att bygga ambassaden redan 2011, men satte aldrig spaden i marken. Den attraktiva marken – en av få tillgängliga för diplomatiska syften – har därmed stått öde, och lokala myndigheter i Canberra försökte därför vräka Ryssland.

Det bestred Ryssland i rätten, och i början av juni gav en federal domstol Ryssland rätt, enligt ABC News.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons