Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryska spionskandaler som skakat Sverige

Marinspionen, en flygöverste och en före detta säkerhetspolis och reservofficer.
Här är några tidigare kända fall där svenskar spionerat för Ryssland.
Brott • Publicerad 11 november 2022
Stig Bergling i samband med frigivandet från Asptunaanstalten 1997.
Stig Bergling i samband med frigivandet från Asptunaanstalten 1997.Foto: Anders Wiklund/TT
Stig Wennerström stod i centrum för den kanske mest kända svenska spionaffären hittills.
Stig Wennerström stod i centrum för den kanske mest kända svenska spionaffären hittills.Foto: TT
Spiondömde Ernst Hilding Andersson 1951.
Spiondömde Ernst Hilding Andersson 1951.Foto: TT
Fritiof Enbom som 1952 dömdes för spioneri.
Fritiof Enbom som 1952 dömdes för spioneri.Foto: TT
Dagens Nyheters löpsedel den 26 juni, 1963, då nyheten om spionen Stig Wennerström avslöjades.
Dagens Nyheters löpsedel den 26 juni, 1963, då nyheten om spionen Stig Wennerström avslöjades.Foto: Janerik Henriksson/TT

Om de båda bröderna som nu åtalats döms, så blir duon de senaste i en lång rad av svenskar som dömts för att ha spionerat för Ryssland/Sovjetunionen.

.

Annons

Hilding Andersson (1909–2007)

"Marinspionen", flottisten Hilding Andersson, var en av de första svenska, moderna storspionerna. Han avslöjades 1951 med att ha lämnat uppgifter om marinen till Sovjetunionen och dömdes till livstids fängelse. Frigavs på 1960-talet.

Bland bevisen, hittade invirade i en cykelpump, fanns åtta fulltecknade pappersark med uppgifter bland annat om Karlskronas marina försvar.

.

Enbomaffären

Fritiof Enbom (1918–1974) och ytterligare fem personer dömdes 1952 för att ha lämnat uppgifter om försvarsanläggningar i Norrland till Sovjetunionen.

Enbom, journalist på kommunistiska tidningen Norrskensflamman, och banarbetaren Hugo Gjersvold (1920–2002) fick livstids straffarbete (de frigavs efter tio år) och fyra andra dömdes till olika tidsbestämda straff.

Spioneriet och de fällande domarna har i efterhand dock ifrågasatts och bland andra Gjersvold försökte livet ut att bevisa sin oskuld. Högsta domstolen har dock sagt nej till nya rättsliga prövningar.

.

Stig Wennerström (1906–2006)

Annons

Den kanske mest uppmärksammade svenska spionaffären hittills. Stig Wennerström, överste i flygvapnet, greps 1963 och dömdes året därpå för grovt spioneri åt Sovjetunionen

Wennerström dömdes till livstids fängelse för att under minst 15 års tid ha sålt information till Sovjet, främst inom det flygtekniska området. Villkorligt frigiven 1974.

.

Stig Bergling (1937–2015)

Reservofficer, tidigare polisinspektör och Säpoanställd som 1979 dömdes till livstids fängelse för grovt spioneri för Sovjets räkning. Bergling lämnade bland annat ut uppgifter om försvarsanläggningar och kustartilleribefästningar.

Han rymde 1987 och bodde under några år i bland annat Ryssland, Ungern och Libanon. Återvände självmant till Sverige 1994 och satt ytterligare tre år i fängelse innan han släpptes.

.

Spioneri på Ericsson

2003 dömdes två män för företagsspioneri. Männen, som dömdes till åtta respektive fyra års fängelse, dömdes för att ha lämnat ut uppgifter om telekomföretaget Ericsson till ryska agenter.

.

Annons

Spioneri på Scania och Volvo Cars

2021 dömdes en 47-årig man för att ha spionerat för Rysslands räkning. Mannen dömdes till tre års fängelse för att ha kopierat och lämnat vidare hemlig information från Scania och Volvo Cars.

.

Källor: TT, Nationalencyklopedin, Försvarsmakten med flera.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons