Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ryska gasjätten: Nordstream 2 är klar

Nordstream 2 är klar. Det symboliska slutförandet av den kontroversiella gasledningen till Tyskland gjordes klockan 7.45 på fredagsmorgonen, enligt en kommuniké från den statligt styrda ryska gasjätten Gazprom.
Ryssland • Publicerad 10 september 2021
Webbkarta över gasledningens sträckning.
Webbkarta över gasledningens sträckning.Foto: Johan Hallnäs/TT
Rörläggarfartyget Akademik Tstjerskij i Mukrans hamn i Tyskland under bygget av Nordstream 2. Arkivbild.
Rörläggarfartyget Akademik Tstjerskij i Mukrans hamn i Tyskland under bygget av Nordstream 2. Arkivbild.Foto: Jens Büttner/DPA/AP/TT

Synen på ledningen splittrar regeringar såväl inom Europa som globalt. Å ena sidan medger den ett stabilare och större flöde av fossilgas till EU-länder. Även om gasen är förorenande innebär den ändå mindre utsläpp än exempelvis kolenergi.

Å andra sidan bidrar Nordstream 2 till att Ukraina, där tidigare gasledningar mellan Ryssland och EU går, får en mindre viktig roll. Det gör att omvärlden avsäger sig ett trumfkort mot Ryssland i kriget i Ukraina, samtidigt som länder som Tyskland gör sig ännu mer beroende av rysk energi.

Annons

Nordstream 2 är dragen ungefär samma väg på Östersjöns botten som den ursprungliga Nordstream, från hamnar söder respektive norr om S:t Petersburg till Greifswald i nordöstra Tyskland. På sina 1 200 kilometer passerar ledningen bland annat nära både svenska Gotland och danska Bornholm.

Någon gas kommer inte att strömma genom ledningen förrän tyska myndigheter ger grönt ljus, betonar Ryssland.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons