Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina: Dödliga attacker mot Zaporizjzja

Ryska raketer har beskjutit staden Zaporizjzja, beläget i stridslinjen i det ryska anfallskriget.
Vid staden ligger kärnkraftverket som Ryssland tagit över. Men Internationella atomenergiorganet säger att kärnkraftverket är ukrainskt.
Ukraina • Publicerad 6 oktober 2022
Räddningsarbetare vid en byggnad som raserats i vad Ukraina hävdar är en rysk attack i staden Zaporizjzja.
Räddningsarbetare vid en byggnad som raserats i vad Ukraina hävdar är en rysk attack i staden Zaporizjzja.Foto: Ukrainska räddningstjänsten/AP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj möter IAEA-chefen Rafael Grossi.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj möter IAEA-chefen Rafael Grossi.Foto: Ukrainas presidentkansli via AP/TT

Uppgifter om de ryska raketanfallen mot Zaporizjzja kommer från regionens guvernör Oleksandr Staruch som säger att minst en person dödats och att flera skadats, däribland ett litet barn.

De hårda striderna i området rör också det utsatta kärnkraftverket i Zaporizjzja. Internationella atomenergiorganets (IAEA) chef Rafael Gossi var tydlig om att kärnkraftverket fortfarande drivs av ukrainska myndigheter, trots att ryske presidenten Vladimir Putin genom ett dekret på onsdagen meddelat att verket styrs av Ryssland.

"Annektering inte tillåten"

Annons

– För oss är det uppenbart att det är ett ukrainskt kraftverk, och således ägs det av Energoatom, sade Grossi på en presskonferens i Kiev. Det ukrainska statliga Energoatom har sagt att verket i Zaporizjzja nu ska styras från Kiev.

IAEA-chefen Grossi ska vidare till Ryssland efter besöket i Ukraina.

– Vi är en internationell organisation som vägleds av internationell lag, och som ni mycket väl vet så är annekteringar inte tillåtna enligt internationell lag, sade FN-organets chef i ett tydligt budskap till Moskva.

Ukrainska framgångar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hävdar att landets armé återtagit ytterligare tre byar i Cherson, en av de södra regioner som Ryssland påstår sig ha annekterat.

Natalija Gumenjuk, talesperson för den ukrainska armén, säger att ett område på omkring två gånger två mil i Cherson har befriats från rysk ockupation. Uppgiften är inte bekräftad av oberoende part.

Tidigare på torsdagen uppgavs även att flera ryska drönare slagit ned och exploderat i staden Bila Tserkva i huvudstadsregionen, några mil söder om Kiev. Bilder på sociala medier visar att bostadshus skadats, enligt den USA-baserade tankesmedjan Institute for the study of war (ISW). Det är det första större ryska anfallet mot huvudstadsregionen sedan i juni.

Invasionskriget är också ett av huvudämnena under toppmötet i Prag där europeiska ledare träffats under torsdagen. Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanade där Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att stå emot alla sorters försök att kringgå de sanktioner som riktas mot Ryssland.

Turkiets handel med Ryssland har ökat kraftigt efter den ryska invasionen av Ukraina och påföljande sanktioner från bland annat EU och USA.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons