Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rysk uppgift: Separatister överlämnar vapen

Armenienstödda separatister i utbrytarregionen Nagorno-Karabach har överlämnat sex pansarfordon och mer än 800 handeldvapen efter att de gått med på lägga ned sina vapen, hävdar Ryssland i ett uttalande på fredagskvällen.
Nagorno-Karabach • Publicerad 22 september 2023
Oroliga invånare nära Stepanakert i torsdags.
Oroliga invånare nära Stepanakert i torsdags.Foto: Siranush Sargsyan/AP/TT
Demonstranter och polis på Republiktorget i Armeniens huvudstad Jerevan. Bilden är tagen i onsdags.
Demonstranter och polis på Republiktorget i Armeniens huvudstad Jerevan. Bilden är tagen i onsdags.Foto: Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP/TT

Ryska soldater i området som uppges ha en "fredsövervakande" funktion meddelar samtidigt att omkring 5 000 patroner överlämnats.

Tidigare under dagen uppgav separatister att azerbajdzjanska styrkor omringade Nagorno-Karabachs huvudort Stepanakert och paniken spred sig.

Annons

I Armenien har protester rasat mot att området lämnats i sticket.

– Läget i Stepanakert är fruktansvärt. Azerbajdzjanska styrkor finns överallt i utkanterna, sade Armine Hajrapetjan, talesperson för utbrytargrupperna i Nagorno-Karabach.

– Folk är rädda att soldater kan strömma in och börja döda när som helst.

Samtidigt är många i grannlandet Armenien upprörda över uteblivet stöd till Nagorno-Karabach, som har en armenisk-dominerad befolkning. För tredje dagen i rad blockerar demonstranter gator i huvudstaden Jerevan.

Armeniska upprorsmän i Nagorno-Karabach, som geografiskt ligger inne i Azerbajdzjan, lade i onsdags ned vapnen. Det skedde efter en blixtoffensiv från Azerbajdzjans militär.

Demonstranter och opposition i den armeniska huvudstaden Jerevan tycker att premiärminister Nikol Pasjinjan är för undergiven mot grannlandet Azerbajdzjan, och kräver starkare stöd för separatisterna i Nagorno-Karabach.

Områdets framtid är ännu oklar. Det senaste beskedet är att Armenien och Azerbajdzjan ska fortsätta förhandla.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons