Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rysk ränta kan behöva höjas igen

Ekonomi • Publicerad 9 juni 2023
Rysslands centralbank, med chefen Elvira Nabiullina, ser en ökad risk för att ekonomin måste kylas av med höjd styrränta. Arkivbild.
Rysslands centralbank, med chefen Elvira Nabiullina, ser en ökad risk för att ekonomin måste kylas av med höjd styrränta. Arkivbild.Foto: Dmitry Astakhov Sputnik/AP/TT

Det kan bli aktuellt att höja styrräntan i Ryssland på nästa räntemöte, deklarerar den ryska centralbanken i samband med ett räntebesked.

Styrräntan lämnas samtidigt oförändrad på 7,5 procent, där den har legat sedan september i fjol.

Annons

I samband med att Ryssland inledde invasionskriget mot Ukraina i februari 2022 höjdes styrräntan i landet till 20 procent, men den sänktes sedan snabbt ned till dagens nivå.

Inflationsmålet i Ryssland ligger på 4 procent och centralbanken räknar med att den kommer att ligga på 4,5-6,5 procent i år och fortsätta ned till 4 procent 2024. Men riskerna för inflationsprognosen ligger på uppåtsidan.

Centralbanken hänvisar bland annat till ökad offentlig konsumtion och försämrade villkor i handeln med omvärlden. Till det kommer risken för att arbetskraftsbrist i Ukrainakrigets skugga ska ge inflation.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons