Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rysk propaganda: De måste "av-ukrainiseras"

Ukrainas folk måste sona sina synder genom krig, resoneras det i ryska statsmedier. Röster som skickas fram rättfärdigar utan vidare åtgärder som kan betraktas som folkmord.
Ukrainakriget • Publicerad 7 april 2022
Poliser identifierar dödade civila på en kyrkogård i Butja utanför Kiev, i onsdags.
Poliser identifierar dödade civila på en kyrkogård i Butja utanför Kiev, i onsdags.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Efter kriget ska det ukrainska styret och alla som tog till vapen mot Ryssland straffas, skriver Timofej Sergejtsev, filosof, filmskapare och erfaren spinndoktor, i en ideologisk utläggning med rubriken "Vad Ryssland bör göra med Ukraina", som har beretts särskild ledarplats av den hårt statsstyrda nyhetsbyrån Ria.

"Men utöver ledningen så är en betydande del av folkmassorna, som är passiva nazister eller nazistiska kollaboratörer, också skyldiga", skriver Sergejtsev, som med jämna mellanrum har fått skriva kolumner till stöd för Kremls politik.

Annons

Med det som Ryssland beskriver som en "avnazifiering" följer oundvikligen en "av-ukrainisering", fortsätter han. Ukrainarna måste då förkasta "det storskaliga, konstgjorda framhävandet av den etniska komponenten" i sin identitet.

"Fullständigt förvridet"

– Det är helt enkelt så att det sedan länge har varit en linje hos Putin att Ukraina egentligen inte finns, att det är en konstgjord skapelse. De vräker på med det här nazistargumentet, och vad de vill, i en fullständigt förvriden världsbild, säger Kristian Gerner, professor emeritus i historia och Rysslandskännare, vid Lunds universitet.

Rysslands upptrappade retorik framstår som desperation, som en total härdsmälta, enligt Gerner. Han pekar på de fasansfulla bilderna från Butja utanför Kiev, där civila dödats till synes urskillningslöst.

– Ryssarna säger ju att det var ukrainarna själva som gjorde det. Det är som när Stalin helt förnekade massakern på de polska officerarna i Katyn (1940) – motsvarande propagandalögner, säger han.

Kriget har inte gått så bra som Ryssland av allt att döma hade planerat för.

– I stället för krig blir det massakrer på civilbefolkningen. Det är i bästa fall desperat, så att de snart kommer att ge upp och säga att det inte lyckades, det är i alla fall min förhoppning. Men det här är ett uttryck för desperation, så mycket kan jag säga.

Får inte heta Ukraina

I propagandatexten medger Timofej Sergejtsev förvisso indirekt att det inte var många ukrainare som stod beredda att välkomna de ryska invasionsstyrkorna. Men det innebär att det inte går att åtskilja Ukrainas "onda" regering från ett "gott folk", resonerar han då.

"Det sociala 'träsk' som aktivt och passivt har stöttat (den ukrainska regeringen) genom handling eller icke-handling, måste genomlida krigets mödor och anamma dessa erfarenheter som en historisk läxa och gottgörelse för sina synder", skriver Sergejtsev.

Om och när Ryssland har "befriat" Ukraina så kan landområdet inte heller fortsätta heta Ukraina, fortsätter propagandisten. Då är det upp till Ryssland, och endast Ryssland, att med kraft och kontroll omskola den ukrainska befolkningen.

Det ska ske med "undertryckande av nazistiska åskådningar och med strikt censur; inte bara inom politik utan också inom kultur och utbildning". "Upprensade" myndigheter och militära institutioner föreslås instiftas under rysk ledning. Och omskolningen bedöms behöva pågå i minst en generation.

Vem är nazist?

Annons

"Ukronazism utgör ett mycket större hot mot världen och Ryssland än Hitlers version av tysk nazism", skriver Timofej Sergejtsev, efter att ha försökt förklara att det är en mer abstrakt form av nazism – och därför mer farlig – som har förklätts bakom paroller om självständighet, västliga värderingar och ekonomisk utveckling.

När en skräckregim växer fram i Ryssland borde nazistinvektiven riktas mot Kreml, anser Kristian Gerner. När förtrycket ökar uppges hundratusentals ryssar ha lämnat landet. Det skapar en "intellektuell öken" där galenskapen tar över, enligt historieprofessorn.

– Vladimir Putin tror att han bedriver det andra världskriget igen, när det snarare är han som är nazisten.

Fakta: Folkmord

Folkmord är ett internationellt straffrättsligt begrepp som började användas efter andra världskriget. 1948 antog FN:s generalförsamling en konvention om "förebyggande och bestraffning av brottet folkmord", som trädde i kraft 1951.

Ett folkmord kan begås både i freds- och krigstid och definieras av att en av dessa fem handlingar begås i syfte att helt eller delvis förgöra en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp som sådan:

Att medlemmar av gruppen dödas.

Att medlemmar av gruppen orsakas fysisk eller psykologisk skada.

Att avsiktligen påtvinga gruppen livsförhållanden i syfte att helt eller delvis orsaka dess förgörelse.

Att införa åtgärder för att förhindra födslar inom gruppen.

Att tvångsomhänderta barn från gruppen och överföra dem till en annan grupp.

.

Folkmordsanklagade personer kan ställas inför rätta i det land där brottet har begåtts eller i en internationell domstol, som ICC i nederländska Haag.

Många folkmord har begåtts genom människans historia, även innan begreppet stadgades i en FN-konvention. Historiskt och socialt definieras det som en längre process med avsiktliga åtgärder som syftar till att fysiskt förstöra ett kollektiv, genom att förhindra dess biologiska eller sociala reproduktion, även om offren inte utgör något hot mot förövaren.

Källa: FN-konventionen om förebyggande och bestraffning av brottet folkmord, Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons