Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rysk desertör: Finns de som njuter av att döda

Nikita Tjibrin var soldat i den ökända ryska 64:e brigaden som anklagas för krigsbrott i Butja, Ukraina. Efter att ha flytt till EU är han beredd att vittna i domstol mot sina tidigare kamrater.
Ukraina • Publicerad 15 december 2022
Oidentifierade kroppar av civila som hittats i en massgrav i Butja, en förort till Ukrainas huvudstad Kiev. Arkivbild från den 11 augusti.
Oidentifierade kroppar av civila som hittats i en massgrav i Butja, en förort till Ukrainas huvudstad Kiev. Arkivbild från den 11 augusti.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Tjibrin, från Jakutsk i Sibirien, deserterade från militären i september och flydde via Belarus och Kazakstan till ett EU-land. Brigaden han stred med anklagas för att ha begått krigsbrott i Butja, Borodjanka och andra städer och byar i Ukraina. Utredningar pågår i bland annat Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Hundratals civila dödades under tiden som ryska styrkor hade kontroll över områdena. Särskilt bilder från massgravar och döda civila på gatorna i Butja utanför Kiev chockade en hel värld när illdåden avslöjades i början av april.

Flydde efter våldtäkt

Annons

Nikita Tjibrin berättar för CNN att han själv inte bevittnat några mord, men att han såg soldater som misstänks för våldtäkter fly.

– Jag såg dem springa, sedan fick jag veta att de var våldtäktsmän. De våldtog en mor och hennes dotter, säger han.

Enligt Tjibrin fick soldaterna stryk av befälen, men de straffades aldrig till fullo för sina brott.

– De greps aldrig, de fick bara sparken.

Brigaden hade order om att döda varenda en som avslöjade information om dess position, oavsett om det var militärer eller civila, säger han.

– Om någon hade en telefon hade vi tillåtelse att skjuta.

Utbredd plundring

Enligt Tjibrin fanns soldater i brigaden som var kapabla att döda obeväpnade civila, och njöt av det.

Han berättar också om vitt utbredd plundring: ryska soldater som tog datorer, smycken, allt de ville ha.

– De tog bilar och fordon – civila bilar – och sålde dem i Belarus. Mentaliteten är: Om du stjäl något är det bra. Och om ingen ser dig, bra!

Befälen var medvetna om morden, våldtäkterna och plundringen, men var inte intresserade av att ta itu med allt eftersom det gick utför med disciplinen, hävdar Tjibrin.

Annons

– Reaktionen var typ: "Det hände. Än sen då?".

Såg inget hjältemod

Brigaden leddes av överste Azatbek Omurbekov. Omurbekov är i internationella medier känd som "slaktaren i Butja" och belagd med sanktioner av EU och Storbritannien. Hela den 64:e brigaden har belagts med sanktioner av USA.

Kreml har trots mängder av bevis och omfattande dokumentation förnekat all inblandning i massmord på civila, och hävdat att bilderna på kroppar är iscensatta. Rysslands president Vladimir Putin har belönat 64:e brigaden med en utmärkelse och berömt den för dess "hjältemod" och "djärvhet".

Tjibrin säger i intervjun med CNN att han inte sett något hjältemod, däremot krigsbrott från brigadens sida. Han har sökt asyl i ett EU-land och säger sig vara beredd att vittna inför en internationell brottsdomstol.

Han nekar till att själv ha begått några brott.

Fakta: 64:e brigaden

Den ökända 64:e motoriserade skyttebrigaden är en motoriserad infanteribrigad inom de ryska markstyrkorna. Enligt ukrainska underrättelsekällor skapades den 2009, ur styrkor som stridit i Tjetjenien. Syftet ska ha varit att skapa en brigad som injagar rädsla.

Brigaden är baserad i Chabarovsk i sydöstra Sibirien. Dess soldater har länge setts som de i den ryska armén som har den sämsta utbildningen och utrustningen. Befälen är ryssar men de flesta soldater kommer från etniska minoriteter i utsatta samhällen, och behandlas ofta brutalt av sina överordnade.

64:e brigaden anklagas av Ukraina för folkmord. Enligt militära analytiker kan stora delar av den ha utplånats i striderna i Ukraina.

Källor: New York Times, Radio Free Europe, globalsecurity.org

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons