Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rysk-amerikansk trio framme vid ISS

Rymden • Publicerad 15 september 2023
Raketen skjuts upp från Baikonur.
Raketen skjuts upp från Baikonur.Foto: Roscosmos/AP/TT
Astronauterna Loral O'Hara, Oleg Kononenko och Nikolai Tjub inför avfärden.
Astronauterna Loral O'Hara, Oleg Kononenko och Nikolai Tjub inför avfärden.Foto: Bill Ingalls/AP/TT

Två ryska och en amerikansk rymdfarare har lämnat jorden för den internationella rymdstationen ISS. Drygt tre timmar efter att trion sköts upp från den ryskkontrollerade rymdbasen Baikonur i Kazakstan kunde de docka vid ISS.

Amerikanen Loral O’Hara ska enligt planerna vistas på rymdstationen i ett halvår, medan hennes ryska kollegor Oleg Kononenko och Nikolai Tjub ska tillbringa ett år i rymden.

Annons

Enligt Nasa kommer Kononenko, efter sitt år på ISS, därmed bli den människa som har vistats längst i rymden, över 1 000 dagar.

Samarbetet mellan O’Hara och hennes två ryska medresenärer har enligt alla tre varit smärtfritt, och "till skillnad från på jorden" förstår man varandra ute i rymden, säger Kononenko.

– Vi tar alltid hand om varandra, sade han på en gemensam pressträff inför flygningen.

I slutet av augusti kom fyra astronauter från fyra länder – USA, Danmark, Japan och Ryssland – till ISS. Den kvartetten ska enligt planerna tillbringa sex månader på rymdstationen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons