Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rymdkapsel vid månens baksida – fotade jorden

Rymden • Publicerad 6 december 2022
Rymdkapseln Orion har skickat bilder på månen och jorden.
Rymdkapseln Orion har skickat bilder på månen och jorden.Foto: Nasa/AP/TT

Nasas kapsel Orion har påbörjat resan tillbaka hemåt efter att ha passerat runt månen en sista gång och skickat bilder på både månen och jorden. Kapseln är en del av Nasas månprojekt Artemis 1.

Kapseln förlorade kommunikation med jorden i 30 minuter då den passerade 13 mil från månens bortre sida, det halvklot av månen som alltid vänder sig bort från jorden.

Annons

Bilder som skickats från Orion visar månen nära och längre bort en "jorduppgång", där jorden ser ut som en nymåne.

Med hjälp av gravitationen från himlakroppen har Orion nu startat den 38 000 mil långa resan tillbaka till jorden, efter att ha cirkulerat runt månen i en vecka.

Orion väntas landa i Stilla havet utanför San Diego den 11 december.

Nästa resa med Artemisprogrammet, planerad till 2024, ska ta fyra astronauter på en färd runt månen. Den tredje resan, planerad till 2025, är tänkt att ta människor till månen för första gången sedan Apolloprogrammet avslutades för 50 år sedan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons