Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rwanda: Folkmordets minnesplatser blir världsarv

Fyra minnesplatser som hedrar offren efter 1994 års folkmord i Rwanda har lagts till Unescos världsarvslista.
Rwanda • Publicerad 20 september 2023
Kvarlevor från några av de uppskattningsvis 800|000 människor som mördades under folkmordet i Rwanda 1994. Arkivbild.
Kvarlevor från några av de uppskattningsvis 800|000 människor som mördades under folkmordet i Rwanda 1994. Arkivbild.Foto: Ben Curtis/AP/TT

Beskedet gavs av Unesco – som är FN:s kulturorgan – på onsdagen och minnesplatserna det handlar om är Nyamata, Murambi, Gisozi och Bisesero, samtliga belägna i Rwanda.

Det var mellan april och juli 1994 som mer än 800 000 människor, där majoriteten tillhörde befolkningsgruppen tutsis, mördades under en besinningslös våldsvåg. Folkmordet leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu – men även hutuer som ansågs moderata dödades under de månader våldet pågick.

Annons

Vid exempelvis folkmordsminnesmärket i Gisozi i huvudstaden Kigali möts besökarna av dödskallar, benfragment, trasiga kläder och bilder på mänskliga kvarlevor – Gisozi är den sista viloplatsen för omkring 250 000 offer. Förutom mänskliga kvarlevor finns det på platserna också materiella bevis på dödandet som spjut, machetes, klubbor och olika hackvapen.

Unesco meddelade också på onsdagen att mer än 130 kyrkogårdar och minnesmärken över soldater som stupade i första världskriget lagts till på kulturorganets världsarvslista.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons