Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hård kritik mot Jansa efter antisemitisk tweet

Sloveniens premiärminister Janez Jansa kallar i ett Twitterinlägg EU-politiker för "Soros marionetter".
Inlägget, som anspelar på en antisemitisk konspirationsteori, väcker nu ilska runt om i Europa.
"Jag fördömer det i starkast möjliga ordalag", svarar Nederländernas premiärminister Mark Rutte.
Nederländerna/Slovenien • Publicerad 15 oktober 2021
Sloveniens premiärminister Janez Jansa. Bild från tidigare i oktober.
Sloveniens premiärminister Janez Jansa. Bild från tidigare i oktober.Foto: Darko Bandic/AP/TT
Nederländernas premiärminister Mark Rutte, här i Paris i augusti, har ilsknat till mot sin slovenske kollega Janez Jansa.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte, här i Paris i augusti, har ilsknat till mot sin slovenske kollega Janez Jansa.Foto: Lewis Joly/AP/TT

Det har blåst upp till storm i relationerna mellan Nederländerna och höstens EU-ordförande Slovenien.

Anledningen är ett Twitterinlägg av den slovenske premiärministern Janez Jansa där flera namngivna medlemmar av Europaparlamentet kallas "Soros marionetter", syftande på den judiske ungersk-amerikanske miljardären George Soros.

Annons

Soros är en central figur i antisemitiska konspirationsteorier som ofta går ut på att han är en allsmäktig, global makthavare som i hemlighet kontrollerar EU eller hela världen. I sitt tidigare hemland Ungern är Soros utsatt för konstanta påhopp och karaktärsmord, inte sällan regisserade av Viktor Orbáns nationalkonservativa regering.

Stark reaktion

Ett vanligt inslag är att Soros har en hemlig agenda som går ut på att översvämma Europa med muslimska flyktingar.

Jansas inlägg, som nu har tagits bort, var ett fotomontage med Soros i mitten, omgiven av parlamentsledamöter, under rubriken "13 av de 226 kända Soriosmarionetterna i Europaparlamentet". En pil pekar särskilt ut nederländska Sophie in 't Veld, som vid tillfället för publiceringen befann sig i Slovenien med en EU-delegation som undersöker hur det står till med pressfriheten i landet.

Konkret handlar det bland annat om Jansas försök att stärka den statliga kontrollen över landets nyhetsbyrå och skära i budgeten för public service-medier, samt hans verbala attacker mot enskilda journalister, utpekade med namn.

Rutte reagerar starkt på Jansas inlägg, och har kallat upp Sloveniens ambassadör för en uppsträckning. Den nederländske ledaren och UD i Haag bemöter också Jansa direkt på Twitter.

"Smaklöst inlägg av Janez Jansa om Europaparlamentarikerna. Jag fördömer det i starkast möjliga ordalag", skriver Rutte.

Till motangrepp

Jansa går till motangrepp, och uppmanar sin nederländske kollega att inte "ödsla tid på ambassadörer och pressfriheten i Slovenien".

"Du och Sophie in 't Veld kan ju skydda era egna journalister från att bli dödade på gatorna", skriver han, syftande på mordet på journalisten Peter de Vries i Amsterdam i juli.

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel manar nu till ömsesidig respekt för varandra och EU:s institutioner, men nämner inte antisemitism, något Politicos inflytelserika EU-nyhetsbrev uppmärksammar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons