Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ruto: Kommer respektera HD-beslut om Kenyaval

William Ruto, som förklarades som segrare i Kenyas presidentval i augusti, lovar att han kommer att respektera Högsta domstolens beslut om valet.
Domstolen väntas på måndag meddela om valresultatet bekräftas eller ogiltigförklaras.
Kenya • Publicerad 4 september 2022
William Ruto, som förklarades som segrare i Kenyas presidentval i augusti. Arkivbild.
William Ruto, som förklarades som segrare i Kenyas presidentval i augusti. Arkivbild.Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT
Oppositionsledaren Raila Odinga har protesterat mot valresultatet. Arkivbild.
Oppositionsledaren Raila Odinga har protesterat mot valresultatet. Arkivbild.Foto: Ben Curtis/AP/TT

William Ruto, som före valet var landets vicepresident, fick enligt valkommissionen 50,5 procent av rösterna. Oppositionsledaren Raila Odinga fick 48,9 procent.

Men Raila Odinga har protesterat mot resultatet, och har kallat det "ett uppenbart åsidosättande" av landets konstitution. För knappt två veckor sedan lämnade han in en skrivelse till Kenyas högsta domstol.

Annons

– I morgon kommer Högsta domstolen att meddela sitt beslut om skrivelsen gällande presidentvalet. På grund av att vi är ett land som följer lagen, kommer vi att respektera domstolens beslut, lovar William Ruto på söndagen.

Även från Raila Odingas håll har man sagt att man kommer acceptera beslutet.

– När domen är ute, måste vi alla respektera det. Vi vill upprätthålla fred men för att för att det ska uppnås måste det finnas rättvisa eftersom fred utan rättvisa inte är hållbart, säger Raila Odingas vicepresidentkandidat Martha Karua, rapporterar tidningen The Nation daily.

Strax innan valresultatet presenterades gick valkommissionens vice ordförande och tre andra av kommissionens representanter ut med att de inte kunde stödja resultatet. De och kommissionens ordförande har sedan anklagat varandra för att ha misskött sina uppdrag, vilket har lett till ytterligare osäkerhet i landet.

Själva valdagen i Kenya var lugn, men en vecka senare, när siffrorna offentliggjordes, utlöstes protester i områden där Raila Odinga har stort stöd.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons