Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rökning ökar risken för svår covid-19

Coronaviruset • Publicerad 2 februari 2021
Mängden rökning påverkar risken för att utveckla en allvarlig covid-19-sjukdom. Arkivbild.
Mängden rökning påverkar risken för att utveckla en allvarlig covid-19-sjukdom. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Rökning ökar risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19, rapporterar Vetenskapsradion som hänvisar till en ny studie. En inte särskilt förvånade men viktig slutsats, anser Christer Janson, professor i lung- och allergisjukdomar vid Uppsala Universitet.

– Vad den här studien visar ganska tydligt är att ju mer de här personerna har rökt under hela livet, desto större risk har de att behöva sjukhusvård, att hamna på intensiven och att dö med covid-19, säger Christer Janson till radion.

Annons

Genom att följa upp 7 000 personer som testats positivt för coronaviruset har en amerikansk studie nu kommit fram till att det är mängden rökning under livet som påverkar hur sjuk man blir av coronaviruset.

I dag ses inte rökning i sig som en riskfaktor, utan kopplas istället till andra risksjukdomar som KOL eller hjärt- och kärlsjukdomar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons