Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ritade anka med medaljer – får två års fängelse

En 26-årig thailändare ritade en anka försedd med ett rött medaljband. För det har han nu fått två års fängelse för majestätsbrott.
Thailand • Publicerad 8 mars 2023
En demonstrants hand vid en regimkritisk protest i Bangkok. De tre höjda fingrarna och den gula ankan är båda symboler för proteströrelsen. Arkivbild.
En demonstrants hand vid en regimkritisk protest i Bangkok. De tre höjda fingrarna och den gula ankan är båda symboler för proteströrelsen. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Ankan fanns med i en kalender för året 2021 som mannen sålde på nätet. Varje månad hade olika ankmotiv, och i ett av dem förekom det röda medaljband som i Thailand förknippas med kungligheter.

En domstol har nu kommit fram till att både bandet och andra detaljer i ankalmanackans bilder driver med kung Rama X, även känd som Vajiralongkorn. Straffet sattes först till tre års fängelse, men sänktes sedan till två år, eftersom mannen samarbetade i utredningen. Det uppger människorättsorganisationen TLHR.

Annons

Thailand har mycket hårda lagar kring hur man talar om och beskriver kungafamiljen. Sedan några år tillbaka används de allt oftare mot regimkritiker, som antagit gula gummiankor som symbol i kampen mot det auktoritära styret.

Att skämta med kungahuset har också blivit mer populärt sedan den mer populäre kung Rama IX avled 2016, och efterträddes av sonen Rama X.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons