Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Riksdagen: Irangarde bör terrorlistas av EU

Politik • Publicerad 10 maj 2023
Iranska organisationer demonstrerade tidigare i år utanför utrikesdepartementet i Stockholm för att kräva att Sverige agerar hårdare mot Revolutionsgardet i Iran. Arkivbild.
Iranska organisationer demonstrerade tidigare i år utanför utrikesdepartementet i Stockholm för att kräva att Sverige agerar hårdare mot Revolutionsgardet i Iran. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Riksdagen begär att regeringen ska arbeta för att Revolutionsgardet i Iran sätts upp på EU:s lista över terrororganisationer. Därmed säger riksdagen ja till utrikesutskottets förslag.

Gardet, formellt kallat Islamiska revolutionsgardet (IRGC), är den iranska regimens säkerhetsapparat och är redan terrorlistat av bland andra USA.

Annons

Regeringen uppmanas nu nu riksdagen att skapa enighet om en terrorlistning i EU.

"Sedan september 2022 har protester pågått på flera håll i Iran riktade mot den iranska regimen, som svarat med att avrätta personer som demonstrerat. Utrikesutskottet fördömer det våld som utförs mot de fredliga protesterna. De fördömer även användningen av dödsstraff och kräver att det avskaffas", skriver utskottet i sitt betänkande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons