Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Riksbanken kan acceptera inflation över målet

Inflationen kan under en tid tänkas hamna över inflationsmålet på 2 procent utan att penningpolitiken måste stramas åt, enligt flera ledamöter i Riksbankens direktion.
Det visar ett protokoll från det senaste penningpolitiska mötet, den 21 september.
Ekonomi • Publicerad 1 oktober 2020
En inflation som hamnar över inflationsmålet på 2 procent måste inte per automatik leda till penningpolitiska åtstramningar, enligt vice riksbankschef Anna Breman. Arkivbild
En inflation som hamnar över inflationsmålet på 2 procent måste inte per automatik leda till penningpolitiska åtstramningar, enligt vice riksbankschef Anna Breman. ArkivbildFoto: Tomas Oneborg/SvD/TT

"För att få upp inflationsförväntningarna och stärka förtroendet för inflationsmålet skulle det kunna vara motiverat att låta styrräntan ligga kvar på noll även i ett scenario där inflationen stiger ännu tydligare och överstiger två procent", sade vice riksbankschef Martin Flodén enligt protokollet.

Kollegan Anna Breman var inne på samma spår:

Annons

"Vi behöver ha fortsatt stor beredskap för att utvecklingen kan bli sämre än i vårt huvudscenario. Motsatt scenario, det vill säga en starkare återhämtning och högre inflation behöver dock inte vara ett skäl att på olika sätt göra penningpolitiken mindre expansiv", sade hon.

På mötet beslöt direktionen enhälligt att lämna reporäntan oförändrad på noll procent. Det gjordes heller inga justeringar i Riksbankens stödköpsprogram.

Enligt Riksbankens ränteprognos, som presenterades på mötet, kommer reporäntan ligga på noll under hela prognosperioden, som sträcker sig till 2023.

Om det finns behov av mer penningpolitisk stimulans är en ytterligare expansion av balansräkningen fortsatt ett viktigt verktyg, enligt Riksbanken,

Flera ledamöter konstaterade på mötet att utrymmet för att sänka räntan är begränsat men att en sådan åtgärd inte är utesluten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons