Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Restriktioner – från 500-gräns till ensamfika

Förra veckan meddelade regeringen att man tar fram en plan för att stegvis kunna ta bort pandemirestriktionerna. Så här har restriktionerna sett ut det senaste året – från maxtak på 500 till stopp för alkoholförsäljning och sällskap på mer än fyra.
Coronaviruset • Publicerad 3 maj 2021
Regeringen har infört en rad åtgärder för att få ner smittan. Arkivbild.
Regeringen har infört en rad åtgärder för att få ner smittan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

11 mars 2020: Regeringen stoppar publika evenemang med fler än 500 personer.

29 mars: Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer förbjuds.

Annons

Allmänna sammankomster innebär demonstrationer, föreläsningar eller föredrag, religiösa sammankomster så som gudstjänster, bio, teaterföreställningar, konserter och andra samlingar där mötesfriheten utövas.

Privata tillställningar, så som fester, företagsevenemang eller begravningar omfattas inte och inte heller gym, simhallar, bibliotek, restauranger, skolor, allmänna färdmedel, torg, köpcentrum och liknande.

1 november: Sittande publik på högst 300 personer tillåts på teaterföreställningar, konserter, filmvisningar, religiösa sammankomster och sportevenemang – men med högst två personer i varje sällskap. Nattklubbar får skärpta restriktioner med återinfört maxtak på 50 personer.

24 november: Deltagartaket för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks till åtta personer. Undantag görs för begravningar där gränsen är 20 personer.

24 december: Maxantalet för sällskap på restauranger sänks från åtta till fyra personer och alkoholförsäljning förbjuds från klockan 20.

10 januari 2021: Regeringens tillfälliga pandemilag börjar gälla. Varje besökare i butiker och gym ska ha minst tio kvadratmeter för att kunna hålla avstånd. Det blir obligatoriskt att beräkna maxantalet och skylta med hur stort det får vara. Ett maxtak för privata fester i hyrd lokal sätts till åtta personer.

1 mars: Alla serveringsställen måste stänga senast 20.30 oavsett om de har alkoholtillstånd eller inte. Det får bara vara en person per sällskap på serveringsställen som utgör en del av en handelsplats, det vill säga köpcentrum, gallerior och större varuhus.

6 mars: Maxtak för 500 kunder i stora butiker och varuhus införs.

25 mars: Nya riktlinjer för museer, konsthallar, nöjesparker, djurparker, temaparker och liknande anläggningar träder i kraft. Maxantalet besökare beräknas på 20 kvadratmeter per person, utom för konsthallar och museer där man räknar med 10 kvadratmeter per person.

22 april: Regeringen meddelar att lättnader av restriktionerna tidigast kan införas den 17 maj.

Annons

29 april: Regeringen meddelar att man tar fram en plan för att stegvis kunna ta bort restriktionerna. Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram tydliga indikatorer för när och hur Sverige ska återgå till en mer normal situation.

Redovisningen ska vara klar den 12 maj.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons