Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Republikanska förslag: Ålderstest, frihetsstäder

Kompetenstest för äldre presidentkandidater, dödsstraff för narkotikabrottslighet och "frihetsstäder" med flygande bilar.
De populistiska vallöftena från USA:s republikaner duggar tätt – ett halvår innan primärvalen drar igång.
USA • Publicerad 9 juli 2023
Floridas guvernör Ron DeSantis och expresident Donald Trump tampas om att vinna Republikanernas kandidatur inför presidentvalet i USA 2024. Arkivbild.
Floridas guvernör Ron DeSantis och expresident Donald Trump tampas om att vinna Republikanernas kandidatur inför presidentvalet i USA 2024. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT
Opinionsläget bland de republikanska väljarna inför presidentvalet 2024. Expresident Donald Trump är klar favorit med stöd från mer än hälften av väljarna.
Opinionsläget bland de republikanska väljarna inför presidentvalet 2024. Expresident Donald Trump är klar favorit med stöd från mer än hälften av väljarna.Foto: Björn Hellström/TT
Nikki Haley, FN-ambassadör under Donald Trump och tidigare guvernör i South Carolina. Arkivbild.
Nikki Haley, FN-ambassadör under Donald Trump och tidigare guvernör i South Carolina. Arkivbild.Foto: Matt Rourke/AP/TT
Tidigare vicepresident Mike Pence.
Tidigare vicepresident Mike Pence.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

USA:s sittande president, demokraten Joe Biden, meddelade redan i våras att han ställer upp för omval. Med allra största sannolikhet blir han därmed den som får representera sitt parti i presidentvalet 2024. Därför riktas USA:s och världens blickar mot fajten inom Republikanerna – den som avgör vem som blir Bidens motståndare.

Redan nu är startfältet brett. Många aspiranter reser land och rike runt för att samla stöd från republikanska partikamrater, väljare som i opinionsmätningar ofta identifierar sig som värdekonservativa. Aborträtt, försvarspolitik, skärpta gränskontroller och Joe Bidens styre är några av de ämnen som dissekeras i tal i viktiga primärvalsdelstater som Iowa, New Hampshire och South Carolina.

Vill ha "frihetsstäder"

Annons

Den kontroversielle expresidenten Donald Trump är i nuläget den som har störst chans att knipa kandidaturen. Med ett stöd på över 50 procent leder han stort i de nationella opinionsmätningarna, enligt oberoende Real Clear Politics sammanställning.

Att han hotas av fängelse för sin hantering av hundratals hemligstämplade dokument verkar inte påverka väljarna nämnvärt, snarare tvärtom. Dagarna efter det senaste åtalet mot Trump uppgav hans kampanj att den fått ett tillskott av donationer på motsvarande omkring 72 miljoner kronor, enligt The New York Times.

Om Trump skulle nå Vita huset för andra gånger vill den forne fastighetsmagnaten bland annat bygga upp till tio futuristiska "frihetsstäder" på federal mark. Städerna ska vara ungefär lika stora som Washington DC och de som bor där skulle i framtiden kunna ha flygande bilar, förklarar Trump i ett videoklipp.

– Dessa frihetsstäder kommer att. . . återuppliva den amerikanska drömmen och ge hundratusentals unga och andra människor, alla hårt arbetande familjer, en ny chans att äga sina hem, säger han enligt nyhetskanalen CNN.

Nu dödsstraff?

Floridas guvernör, den konservative Ron DeSantis, ligger tvåa i opinionsmätningarna men är hela 30 procentenheter efter Trump. Han ses av många som en mer effektiv och mindre skandalös version av expresidenten.

Sedan DeSantis blev guvernör i Florida får allmänna skolor inte undervisa barn om sexuell läggning, de flesta aborter efter graviditetsvecka sex har förbjudits och tillgången till vapen har blivit större.

Om DeSantis blir president har han bland annat lovat att upphäva en av Trumps stora reformer. Den syftar till att ompröva hårda fängelsestraff för personer som dömts för lindrigare narkotikabrott, rapporterar CNN. Både DeSantis och Trump vill nu införa dödsstraff för grövre narkotikabrott.

De vill även att vissa personer som föds i USA inte per automatik ska ges medborgarskap.

Kompetenstest för åldringar

Den enda kvinnan i kampen är Nikki Hailey, som var FN-ambassadör under Trump och tidigare guvernör i South Carolina. Hon beskrivs av tidningen Politico som den mest framgångsrika republikanska kvinna någonsin som satsat på Vita huset.

Hailey föreslår bland annat ett "mentalt kompetenstest" för presidentkandidater över 75 år. Det kan ses som en pik mot 80-årige Joe Biden – och kanske även mot hennes förre chef Donald Trump, 77 år.

Annons

Ett annat inspel för åldringar kommer från aspiranten Mike Pence, Trumps tidigare vicepresident och exguvernör i Indiana. Han vill höja pensionsåldern för framtida generationer, något som även Nikki Hailey står bakom, skriver CNN.

Pence är den förste vicepresident i USA:s historia som utmanar den president han tidigare jobbade för, enligt The New York Times.

Bakgrund: Så utses en presidentkandidat

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen. Republikanernas konvent hålls den 15–18 juli 2024 i Milwaukee, Wisconsin. Demokraterna möts den 19–22 augusti 2024 i Chicago, Illinois.

Till konventen skickas några tusen delegater som utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat tidigare under valåret. Antalet delegater varierar med delstaternas folkmängd.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas oftast av partierna och innebär att medlemmar samlas lokalt och debatterar de olika presidentaspiranterna och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

När det står klart vem som blir presidentkandidat brukar denne utse sin vicepresidentkandidat.

Primärvalsprocessen brukar locka väljare med mer extrema åsikter än själva presidentvalet. Presidentvalet hålls alltid den första tisdagen efter den första måndagen i november. 2024 blir det den 5 november.

Fakta: Republikaner som vill utmana Joe Biden

Dessa kampanjar för att bli Republikanernas presidentkandidat inför valet i november 2024:

Donald Trump, 77 år, tidigare president

Ron DeSantis, 44 år, guvernör i Florida

Mike Pence, 64 år, tidigare vicepresident och guvernör i Indiana

Nikki Haley, 51 år, FN-ambassadör under Trump och tidigare guvernör i South Carolina

Tim Scott, 57 år, senator från South Carolina

Vivek Ramaswamy, 37 år, entrepenör

Chris Christie, 60 år, tidigare guvernör i New Jersey

Asa Hutchinson, 72 år, tidigare guvernör i Arkansas

Larry Elder, 71 år, programledare i radio

Doug Burgum, 66 år, guvernör i North Dakota

Francis Suarez, 45 år, borgmästare i Miami

Fler personer kampanjar men bedöms ha mycket små chanser.

Källa: Politico

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons