Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hälften återtaget – men nu pausar ekonomin

Återhämtningen är rekordstor och därmed är halva vårens ras återhämtat.
Men den svenska ekonomiska tillväxten lär nu pausa igen som en följd av den förnyade smittspridningen, tror bedömare.
Ekonomi • Publicerad 5 november 2020
Full fart i fabrikerna. Arkivbild.
Full fart i fabrikerna. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Svensk ekonomi studsade som väntat upp efter den kraftiga nedgången andra kvartalet. Bruttonationalprodukten (BNP), den samlade produktionen av varor och tjänster, steg med 4,3 procent under tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Det är den den enskilt största uppgången under ett kvartal som SCB kan se i sina tidsserier som sträcker sig tillbaka till 1980. En stor del av uppgången drivs av stigande export.

Starkare arbetsmarknad

Annons

– Redan under tredje kvartalet är därmed halva nedgången återtagen. Det förklarar varför arbetsmarknaden vänt, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Framåt då?

Även om läget blivit mer osäkert igen, så är Isakssons grundtips fortsatt att arbetslösheten inte stiger på nytt. Och BNP spås inte heller rasa som i våras, snarare handlar det om en trögare återhämtning.

– Absolut ingen lika dramatisk nedgång som i våras, säger han.

Och kommer det ett tillförlitligt vaccin under våren kan det bli en rejäl återhämtning i världsekonomin, tror Torbjörn Isaksson.

Industrin klarar sig

Även Swedbanks chefsekonom Mattias Persson är inne på ungefär samma linje. Återhämtningen lär gå in i en långsammare takt när smittspridning nu tagit fart igen. Men Mattias Persson tror att botten är passerad.

– Vi tror att industrin kommer att klara sig framöver. Vi tror inte att vi kommer att få så stora hack i leverantörskedjorna som i våras och sen finns det stöd på plats, säger han.

Fakta: BNP tredje kvartalet

Sveriges BNP steg med 4,3 procent tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet, enligt en första preliminär beräkning.

Under andra kvartalet rasade BNP med över åtta procent. Så på lite längre sikt är det fortfarande en rejäl nedgång i den ekonomiska aktiviteten. Jämfört med tredje kvartalet i fjol har svensk BNP fallit med 3,5 procent.

Källa: SCB

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons