Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordspridning i Stockholm

På kort tid har andelen som testar positivt för coronaviruset i Stockholm fördubblats. Utvecklingen oroar regionen.
Coronaviruset • Publicerad 4 november 2020
Andelen som testar positivt för covid-19 ökar kraftigt i Region Stockholm. Arkivbild.
Andelen som testar positivt för covid-19 ökar kraftigt i Region Stockholm. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under de senaste fyra dagarna har 3 317 nya fall av covid-19 konstaterats i Stockholm, vilket är en kraftig ökning av antalet smittade. Motsvarande period förra veckan upptäcktes 1 678 nya fall. Det skriver Region Stockholm i den lägesrapport som publicerades igår eftermiddag.

Även på veckobasis är ökningen tydlig. 6 196 nya fall vecka 44, att jämföra med 2 966 fall veckan dessförinnan.

Fler på sjukhus

Annons

Under förra veckan analyserades sammanlagt 38 207 tester för pågående infektion av covid-19. Av dessa var 16,3 procent positiva, vilket är något av ett rekord. Aldrig tidigare, inte sedan masstestning av personer med symtom infördes i slutet av sommaren, har så många testats positivt. Andelen positiva provsvar veckan dessförinnan, vecka 43, var 8,4 procent.

Även antalet stockholmare som vårdas på sjukhus ökar, skriver regionen. Enligt gårdagens rapport vårdas 212 patienter med konstaterad covid-19 på akutsjukhus eller i geriatrisk vård, vilket är 64 fler än i lägesrapporten i fredags. Av dessa erhåller 22 patienter intensivvård.

Sedan i fredags har dessutom åtta ytterligare avlidna inrapporterats.

Eftersläpning

Både vad gäller intensivvårdade och avlidna finns dock en viss eftersläpning, eftersom det i genomsnitt tar cirka tio dagar innan en patient kan komma behöva intensivvård från smittotillfället, och mellan två till tre veckor innan han eller hon eventuellt avlider, varför dessa siffror snarare avspeglar smittspridningen i Stockholm för en eller flera veckor sedan.

Hälso- och sjukvårdsdirektören i Stockholm, Björn Eriksson, och smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund, har tidigare uttryckt stark oro över utvecklingen i regionen. Att alla invånare, gamla som unga, nu måste göra sitt yttersta för att följa de rekommendationer som finns på plats. Det vill säga att hålla avstånd, undvika butiker och affärer, dra ner på antalet sociala kontakter, att arbeta hemifrån om möjligt, och att stanna hemma vid symtom.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons