Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordmånga villor till salu

Den som tänkt inleda året med att köpa nytt hus kan välja och vraka fritt bland rekordmånga objekt. Första veckan i år finns mer än dubbelt så många villor till salu på Hemnet, jämfört med samma period förra året.
Ekonomi • Publicerad 5 januari 2023
Första veckan 2023 ligger 125 procent fler villor ute till försäljning på Hemnet, jämfört med samma vecka 2022. Arkivbild.
Första veckan 2023 ligger 125 procent fler villor ute till försäljning på Hemnet, jämfört med samma vecka 2022. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Under första veckan 2023 finns totalt 12 477 lägenheter och 8 114 villor till salu på Hemnet.

Jämfört med samma vecka förra året innebär det ett ökat villautbud på 125 procent, enligt Hemnets statistik. Vad gäller lägenheterna finns 73 procent fler objekt på bostadssajten, jämfört med första veckan 2022.

Annons

– Det är ett högt utbud och det kommer att bli högre de närmsta veckorna då marknaden drar i gång på allvar, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Samlats på hög

Mest har antalet villor till salu ökat i Halland, upp med 223 procent årets första vecka, jämfört med 2022. I Skåne finns 194 procent fler villor till salu.

Vad gäller lägenheter är ökningen störst i Västerbotten, 195 procent fler objekt än förra året.

Trenden har hållit i sedan våren 2022, då inflationen började stiga ordentligt och då Riksbanken började höja styrräntan.

– Köpsidan har varit mer försiktig till följd av den här osäkerheten, vilket har gjort att fler bostäder legat till salu längre och byggt upp det här höga utbudet över tid, säger Erik Holmberg.

Färre köper villa

Att skillnaden i antalet objekt till salu är större bland villorna än bland lägenheterna har till viss del med pandemin att göra.

Många jobbade hemifrån, fler ville bo större och villalivet kändes mer attraktivt.

– Då var trycket på villamarknaden väldigt stort och utbudet då var i stället rekordlågt.

De höga elpriserna kan också vara en faktor som fått människor att bli mindre sugna på att köpa hus.

– Man kan tänka sig att efterfrågan har mattats av än mer, eller att avvaktan har blivit än större, på villamarknaden på grund av det.

Efterfrågan verkar öka

Annons

Av besökarna på Hemnet uppger 40 procent att de planerar att köpa bostad det närmaste halvåret. Det är den högsta siffran sedan april 2022.

Efterfrågan ser därmed ut att öka.

De flesta väljer att flytta på grund av förändringar i livet. Man skiljer sig, skaffar barn eller byter stad.

Många kan skjuta upp en flytt under en tid, men det är möjligt att fler nu måste börja agera, enligt Holmberg. Även om osäkerheten på marknaden till viss del finns kvar.

– Många talar också om att vi närmar oss någon typ av botten i prisnedgången och då kan fler våga, säger han.

Sannolikt kommer marknaden att stabiliseras successivt under året, enligt Erik Holmberg. Prisnedgången har till viss del redan börjat plana ut.

– Det som är uttalat nu är ju att vi får en sista räntehöjning från Riksbanken i februari och om det blir så kommer vi sannolikt kunna få en mer stabil prisutveckling.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons